22:02, čet, 28. Mar

Zares podpira predloge ASOCIACIJE





V Zares so se danes kot prvi odzvali pozivu Asociacije, društva nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju umetnosti in kulture, ter jih povabili na odprte prostore razmišljanj. V Asociaciji vabijo politične stranke k zavezi, da bi v mandatu 2011–2015 kulturi in umetnosti dali priložnost in ponudili pogoje, da opravita svoje poslanstvo v družbi in državi.

Vse predstavljene teze na področju kulturne politike v mandatu 2011- 2015 v Zares vidijo kot legitimne in jih popolnoma podpirajo. Še posebej strukturirano sodelovanje nevladnih organizacij pri oblikovanju politik, prenovo Kulturniške zbornice Slovenije in bolj jasno umestitev strukturnega financiranja nevladnih organizacij v krovno zakonodajo.

Predvsem pa si, enako kot Asociacija, želijo, da bi se nadaljeval dosedanji dialog predstavnikov civilne družbe na področju kulture s predstavniki ministrstva. Reden, strukturiran in konstruktiven dialog je bil zastavljen in – ob potrditvi vseh sodelujočih – uspešno voden v iztekajočem mandatu. Nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca je v pogovoru z Asociacijo menila, da nevladniki pridobljenega položaja ne smejo izpustiti iz rok, četudi bi na kulturno ministrstvo v novem mandatu prišel nekdo, ki bi pred njimi zapiral vrata, kot se je to dogajalo v prejšnjem mandatu. Tudi od njihovih predlogov so namreč odvisni boljši ustvarjalni pogoji in brisanje meja med vladnim in nevladnim sektorjem.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.