12:31, pet, 29. Mar

Zaradi postopka uničenja bombe zapora cest v okolici Vurberka





V Občini Duplek in Upravi RS za zaščito in reševanje danes intenzivno potekajo še zadnje priprave na izvedbo postopka uničenja 250 kilogramov težke bombe, najdene pri gradu Vurberk, ki ga bodo izvedli v torek. Zaradi tega bo potrebna evakuacija več kot 450 ljudi iz okoliških hiš, ki se bo začela ob 10. uri. Zaprli bodo tudi ceste in zračni prostor.

Bomba v Vurberku, vir: PU Maribor
Bomba v Vurberku, vir: PU Maribor

Strokovnjaki so po temeljiti preučitvi primera in posvetovanjih s kolegi tujine – v Sloveniji namreč takšne bombe še niso našli – sklenili, da krenejo v akcijo v torek dopoldne. Kot je na današnji novinarski konferenci v Dupleku povedal predstavnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Igor Boh, so se odločili, da bombo najprej preselijo z dvorišča stanovanjske hiše v 30 metrov oddaljeno jamo v gozdu za hišo in jo nato tam uničijo, da bi tako čim bolj zmanjšali možnost poškodb na bližnjih objektih.

Zadeva je zelo tvegana, saj je domačin, ki je bombo našel prejšnji teden pod zemeljskim površjem ob grajskem obzidju, to preselil na svoje dvorišče, s čimer je lahko prišlo do sprememb v njej. Prav tako še vedno ne vedo točno, kakšno eksplozivno sredstvo je v njej.

Bombo bodo na mestu, kjer se trenutno nahaja, obdali z zaščitnim ovojem, nato pa s posebnim žičniškim sistemom preselili v jamo in tam poskušali na daljavo ločiti zadek s kemičnim vžigalnim mehanizmom od preostanka bombe. Če jim bo akcija uspela, bo povzročena eksplozija imela moč manjše ročne bombe. Če ne, bo eksplozija mnogo silovitejša. Po ocenah NUS bo vidna in slišna v oddaljenosti dveh kilometrov, večje gmotne škode pa naj tudi v tem primeru ne bi bilo, morda bodo le popokali kakšni strešniki na okoliških strehah zaradi padajočega kamenja in drugih delcev. “Poskušali bomo narediti največ, kar se da,” je poudaril Boh.

Območje uničenja bombe so obdali s 7,5 metra zaščite, v okolici pa postavili tudi merilne naprave, s katerimi bodo merili seizmične učinke, ki bodo lahko podlaga za povrnitev morebitne nastale škode. V akciji na kraju dogodka bo sodelovalo sedem strokovnjakov, konkreten stik z bombo pa naj bi imela le dva.

Kako dolgo bo vse skupaj trajalo, še ni jasno. “Hitenje je recept za nesrečo, zato si bomo vzeli vzeli ves čas, ki je potreben za uspešno akcijo,” je pojasnil Boh. Takšnega premika bombe doslej še nikoli niso izvedli, zato v akciji sodelujejo le najbolj izkušeni strokovnjaki.

Iz previdnosti bodo v torek izpraznili celotno območje v oddaljenosti enega kilometra od mesta bombe. Po besedah poveljnika Civilne zaščite Občine Duplek Bojana Turčina gre za 120 hiš s 400 prebivalci v kraju Vurberk in 30 hiš s 65 stanovalci v Krčevini. Ker je čas dopustov, ocenjujejo, da se bo dejansko moralo za nekaj ur preseliti okoli 150 ljudi, za katere so pripravili prostor v kulturnem domu v Zgornji Koreni in Grajeni.

Začetek evakuacije bodo ob 10. uri naznanile sirene, nato pa bodo imeli ljudje pol ure časa, da zapustijo vplivno območje. Vsem bodo danes osebno vročili obvestila. Ko bodo policisti in gasilci preverili vse objekte, če so res prazni, bodo strokovnjaki NUS začeli z akcijo.

Zapora vseh cest

Na območju bodo zaprli vse ceste, torej tudi regionalno povezavo Maribor-Ptuj, zapore bodo nadzirali policisti. Zagotovljeno bo tudi požarno varovanje, če bo slučajno prišlo do požara, zaprt bo tudi zračni prostor v razdalji dveh kilometrov po tleh in 2500 metrov v višino od mesta bombe, predvsem s ciljem zagotovitve miru med izvedbo postopka uničenja bombe.

“Predvsem droni so lahko moteči. To je varnostno izjemno tvegan dogodek, zato pozivamo vse, da spoštujejo navodila in prepovedi,” poudarjajo na policiji.

Gre za 250 kilogramov težko ameriško letalsko bombo iz druge svetovne vojne z med 120 in 125 kilogrami eksplozivne polnitve. Iz letala naj bi bili med raketiranjem območja Vurberka februarja 1945 vrženi dve bombi, ki sta zgrešili cilj in dosegli grad. Ena naj bi eksplodirala, druga, s katero se zdaj ukvarjajo, pa naj bi ostala neeksplodirana, je pa odtrgalo del vžigalnika.

Strokovnjaki so ob tem ponovno opozorili, da je pri takšnih predmetih nujna izredna previdnost. Samo v soboto so bili v Sloveniji zabeleženi trije primeri najdbe NUS – v Mariboru je občan našel ročno granato nemške izdelave iz druge svetovne vojne, v Bovcu ročno bombo italijanske izdelave iz prve svetovne vojne. Najbolj nevarna je bila najdba v Zanigradu v občini Koper, kjer so delavci v zidu našli ročne bombe iz druge svetovne vojne, pri čemer je ena bomba v zidu eksplodirala in lažje poškodovala delavca. Isti dan naj bi v Občini Šempeter – Vrtojba zagorela lopa v lasti zbiralca neeksplodiranih ubojnih sredstev, kjer so našli več kot 200 takšnih predmetov. “Takšnih zadev ne gre podcenjevati,” je dejal Boh.

Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi sicer posredujejo skoraj vsak dan. V povprečju opravijo več kot eno intervencijo na dan in odstranijo 18 kosov teh sredstev v skupni teži 24 kilogramov. V preteklih 12 letih so odstranili več kot 106.000 kilogramov neeksplodiranih ubojnih sredstev.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.