07:05, sre, 24. Apr

Zabavno raziskovanje





Univerza v Mariboru je doslej že osemkrat nadvse uspešno organizirala vseevropsko Noč raziskovalcev. Četudi letos ni uspela na razpisu za pridobitev evropskih sredstev za financiranje projekta, so se zaradi izjemno pozitivnih izkušenj raziskovalci odločili nadaljevati s popularizacijo poklica raziskovalca in zabavnega druženja ob eksperimentih in drugih delavnicah. Tako bo zadnji septembrski petek na tradicionalnem prizorišču v Raziskovalnem mestu Europark zabavno raziskovati, odkrivati, spoznavati novo. Temeljno sporočilo prireditve je promocija poklica raziskovalca, pomena tega poklica za širšo družbo, kako postati raziskovalec in priložnost preizkusiti se kot raziskovalec na različnih področjih.
raziskovalec

Letošnja prireditev se bo začela že ob 9. uri, saj organizatorji pričakujejo, da se bodo prireditve lahko udeležili tudi skupine s posameznih šol. Stalnica je tudi predstavitev najuspešnejših raziskovalnih in inovativnih nalog gibanja Mladi za napredek Maribora.

Rektor Univerze v Mariboru, prof. dr. Danijel Rebolj ob začetku letošnje prireditve Noč raziskovalcev pravi: »Nadaljujemo s tradicijo, saj so izkušnje preteklih let izjemno pozitivne, dogodek sam je med obiskovalci visoko cenjen pričakovan in zaželen. Številne dejavnosti, Univerze v Mariboru, ki smo jih vpeljali v preteklih letih, so dobile svoje mesto, svoj čas in svojo publiko, ki je čedalje številčnejša. Tudi s to prireditvijo pomembno prispevamo k prepoznavnosti Univerze v Mariboru tako v mestu kot regiji, s tem pa postajamo atraktivnejši tudi za mlade, ki ne glede na krizne čase želijo nadaljevati svojo življenjsko, delovno in strokovno pot kot nadvse radovedni raziskovalci. Krepiti moramo zavedanje, da aksioma družbe znanja ne moremo zaobiti. Postati mora naša temeljna misel in napotilo za nadaljnja prizadevanja, s širjenjem zavesti o tem, da se bomo samo z dobrim znanjem kot podlago za odlične raziskovalne dosežke lahko enakovredno podali v svet konkurenčnosti na področju znanosti, raziskovanja in inovativnosti.«

Smisel tradicionalne prireditve je še vedno približati poklic raziskovalca širši javnosti, predvsem mladim, je priložnost, ki nudi vpogled v razvoj lastne osebnosti in kariere na zelo različnih področjih. Da pa je raziskovanje sila zabavno, vedo povedati tudi najmlajši, ko raziskujejo svet okoli sebe – približati jim realno raziskovalno okolje pa je lahko prav poseben izziv.

Za tiste, ki se že odločajo za svojo nadaljnjo izobraževalno pot, je obisk tradicionalne prireditve zadnji petek v mesecu septembru imenitna priložnost, da na enem mestu obiščejo in podoživijo številna raziskovalna področja, in tako ugotovijo, kje bodo najlažje uresničili svoje sposobnosti, želje in pričakovanja.

O programu si lahko obiskovalci preberejo tudi na spletnih straneh: www.um.si/noc-raziskovalcev.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.