11:32, pet, 19. Apr

Za poletne programe ZPMS letos še več zanimanja





Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je minuli petek s tradicionalnim Lekovim živžavom in neresno olimpiado v Mariboru zaključevala s počitniškimi aktivnostmi za otroke in mladino in se pripravlja na novo šolsko leto. Kot je povedala podpredsednica zveze Majda Štruc, je bilo povpraševanje po njihovih programih opazno večje kot v preteklih letih.

zpm novinarska 2016, konec počitnic (3)

ZPMS je letos v okviru akcije Pomežik soncu zbrala 117.300 evrov, s katerimi so lahko povsem brezplačne počitnice omogočili 390 otrokom. V 18 letih akcije je z njimi v tem času brezplačno letovalo že okoli 11.000 otrok. “V časih, ko vse več staršev svojim otrokom težko omogoči letovanje, je to neprecenljivo,” je dejala Štrucova.

Kot je dodala, je zbrani denar sicer precejšnja vsota, a še zdaleč ne zadošča potrebam. Veliko je bilo zlasti povpraševanja po brezplačnih počitnicah, kar kaže, da so razmere v državi ekonomsko še slabše kot v preteklih letih, tako da veliko otrok nima drugih možnosti za kakršnekoli počitnice.

Skupaj je sicer v letošnjem poletju preko ZPMS in njenih regionalnih članic na različne načine letovalo več kot 15.000 otrok, saj upravljajo s kar 15 različnimi počitniškimi domovi oziroma 2500 ležišči po vsej Sloveniji.

Po besedah Štrucove so ob tem pripravili tudi druge počitniške programe po vseh večjih krajih, prve ugotovitve pa kažejo na to, da so bili ti bolje obiskani kot prejšnja leta, kar kaže na to, da se starši zavedajo, da počitnice niso čas za dolgočasenje, pač pa za dejavnosti, za katere med šolskim letom ni dovolj časa.

Kot vsako leto so bili zelo aktivni v Zvezi prijateljev mladine Maribor, kjer so otroke tudi letos vozili v njihov počitniški dom v Poreču in dom Miloša Zidanška na Pohorju, tradicionalno pa tudi v pobrateni nemški Marburg. Kot je povedal predsednik mariborske zveze Saša Mikić, so letos tako počitnice omogočili 1729 otrokom.

Veliko je bilo tudi zanimanja za dnevne dejavnosti v mariborskem Domu ustvarjalnosti, ki ga je letos obiskalo 600 različnih otrok, zabeležili so okoli 5000 obiskov. Če k temu dodajo še Festival Lent, je ta številka po besedah Mikića celo podvojena. Izvedli so tudi 35 tematskih enodnevnih izletov, ki se jih je v povprečju udeležilo okoli 40 otrok.

Sekretar mariborske zveze Božo Raušl je poudaril tudi pomembnost sodelovanja s prostovoljci, teh je bilo letos skupaj okoli 260, brez katerih ne bi zmogli izvesti vseh načrtovanih programov. Glede zdravstvenih letovanj je dejal, da so izkoristili vse možnosti in na morje s sabo peljali 530 otrok, nekaj so jih žal morali zavrniti. Brezplačno letovanje so omogočili 123 otrokom, še 251 so letovanja sofinancirale občine, iz katerih prihajajo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.