14:09, čet, 28. Mar

Za Magno naj bi padli štirje hektarji gozda





V Hočah so sinoči na javni obravnavi predstavili novi predlog Občinskega prostorskega načrta, ki predvideva, da bi za prvo fazo gradnje Magne “žrtvovali” štiri hektarje rogoškega gozda. Pristojni so pojasnili, da je to edina možnost, krajani in predstavniki iniciative Rešimo Rogoški gozd pa so razočarani. Predvsem nad državo.

Javna razgrnitev novega predloga oz. sprememb in dopolnitev št. 5 Občinskega prostorskega načrta (OPN) po skrajšanem postopku bo potekala do vključno 9. avgusta. Na sinočnji javna obravnavi pa so se znova kresala mnenja. Predvsem člani iniciative so namreč še vedno ogorčeni nad predvidenim posekom, ker so Občini Hoče-Slivnica in državi predlagali alternativne rešitve, po katerih ne bi padlo niti eno drevo, a jih pristojni niso upoštevali. Jim je pa v lokalni skupnosti uspelo, da so s pomočjo predstavnikov Krajevne skupnosti Rogoza in Civilne iniciative Rešimo Rogoški gozd prepričali državo, da je lahko največja žrtev približno 1% oz. štiri hektarje rogoškega gozda. “Pri tem velja posebej izpostaviti, da se za fazo I zagotovijo nadomestne površine in ne pride do poseka gozda v tako velikem obsegu, kot je bilo predvideno v prvotnem OPN SD2. Se pravi se upošteva doseženi kompromisni predlog z Ministrstvom za kmetijstvo RS, da se za prvo fazo od prvotno predvidenih 8,62 ha gozda poseka samo 4 ha. Nadomestna zemljišča za ostale faze bomo v izogib sečnji rogoškega gozda iskali v novem postopku sprememb in dopolnitev OPN,” so sporočili iz Občine Hoče-Slivnica. Za predvidene nadaljnje tri faze tako v novem odloku predlagajo, da bodo lahko nadomestna zemljišča predlagali tudi v sosednjih občinah. Slednje jih lahko ponudijo same in v skladu s tem sproti spreminjajo svoje OPN-je. Kot prva, najverjetnejša možnost se omenja območje gramoznice v Občini Rače-Fram.

javna razprava-hoce-novi-predlog-za-magno

Razočarani nad sistemom
Krajani in člani iniciative preprosto ne morejo doumeti, da lahko pristojni zavrnejo brezplačno in prostovoljno pripravljena gradiva, s katerimi so po njihovem dokazali, da za Magno ne bi bilo treba posekati niti enega drevesa. Ker jim niso prisluhnili, bodo sicer za predvidene štiri hektarje “zamižali”, a za naslednje faze pričakujejo pisno zagotovilo in še več vztrajnosti Občine, da se bo gozd ohranjalo. “Zaenkrat imamo samo ustna zagotovila“, je pojasnil Marko Soršak, župan Občine Hoče-Slivnica. Ne glede na to, pa je izrazil zadovoljstvo nad sodelovanjem “tako z občankami, občani, civilnimi iniciativami, državo in njenimi organi ter, da še vedno lovimo časovne okvirje, da v našo občino pripeljemo velikega zaposlovalca. Prav posebej me veseli, da smo našli tudi skupno rešitev, da bomo pri vzpostavljanju proizvoden cone za Magno Nukleus posekali minimalno možno gozda,” je dejal.
Podrobnosti nocoj ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.