07:03, tor, 16. Apr

Vlada ni dala soglasja k spremembam pravil FŠO





Slovenska vlada je sprejela mnenje glede sprememb in dopolnitev pravil Fundacije za financiranje športnih organizacij (FŠO), ki jih je FŠO 15. julija predložila v soglasje državnemu zboru, in soglasja ni dala.

Vlada meni, da zaradi “nekaterih nekonsistentnih in neusklajenih določb” novele pravil FŠO, ki povzročajo nejasnost predlagane ureditve, državni zbor soglasja k predlagani noveli pravil fundacije, brez ustrezne poprave določb novele, ne more dati.

FŠO je zato danes ponovno popravila pravila, v katerih so bila zapisana nekatera določila, ki niso bila usklajena z zadnjo spremembo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki ureja to področje. FŠO je spremembe ponovno poslala v obravnavo vladnemu strokovnemu svetu, nato pa bo o pravilih ponovno odločala vlada.

FŠO je sicer 17. oktobra objavila razpisa za sofinanciranje športnih dejavnosti v prihodnjem letu in za gradnjo športnih objektov v letih 2015, 2016 in 2017. V prihodnjem letu bo FŠO slovenskemu športu razdelila 10,5 milijonov evrov; za letos je bilo na voljo 11 milijonov, lani pa 11,7 milijona. FŠO, sredstva dobiva pretežno iz koncesijskih dajatev od iger na srečo, je eden izmed najpomembnejših stebrov za financiranje športa in zato je bilo zaradi zagotavljanja vpliva pri delitvi sredstev v zadnjih letih kar nekaj sprememb zakonodaje, ki ureja to področje.

Poslanci državnega zbora so 22. maja letos najprej potrdili spremembe v delovanju FŠO, ki jih opredeljuje novela zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, 22. maja pa spremembe v vnovičnem glasovanju zagovorniki niso zbrali potrebne absolutne večine 46 glasov. Ponovno odločanje o zakonu po prvi potrditvi v državnem zboru je bilo potrebno zaradi nedavnega veta državnega sveta.

Zagovorniki sprememb so trdili, da je dosedanji zakon pri odločanju FŠO moč osredotočil v eni osebi vodilnega na direktoratu za šport ter na vladnem strokovnem svetu, nasprotniki pa, da nova novela uvaja monopol Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS).

V veljavnem zakonu o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki ga je državni zbor na predlog vlade Janeza Janše sprejel julija 2012, je 17 članov sveta FŠO, vendar OKS v njem nima večine, ministrstvo, pristojno za šport, pa je prevzelo tudi nekatere organizacijske naloge FŠO, saj je bila ukinjena tudi direktorska funkcija. Svet fundacije v petem mandatu in v sedanji sestavi se je nato konstituiral 19. decembra 2012, za predsednico pa je bila izvoljena Katja Koren Miklavec, nekdanja alpska smučarka.

Po nesprejeta noveli zakona, ki ga je letos skušala uvrsti prejšnja vlada, bi med drugim 12 članov sveta FŠO predlagal OKS, pet pa drugi organi. Enega člana bi izbrali na predlog športnih organizacij, ki niso članice OKS, dva skupnost in združenje občin ter združenje mestnih občin, enega Zveza društev športnih pedagogov Slovenije, enega pa slovenska vlada na predlog ministrstva, pristojnega za šport.

fso

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.