13:09, čet, 28. Mar

Vinmar resen glede nakupa Vinaga





Družba Vinmar, ki zaenkrat kot najemnik upravlja z blagovno znamko Vinag in delom premoženja tega nekdanjega mariborskega vinarja, je po besedah direktorja Harma J. Prinsa resna v načrtih za nakup poslovne celote. “V Vinagu bomo vztrajali. Nismo prišli sem samo zato, da bi za eno leto najeli vinograde,” je povedal.

foto: STA
foto: STA

Dražbo pričakuje konec oktobra. “Upam, da nam bo takrat uspelo kupiti to premoženje. Če ne, pa se bomo morali pogajati s stečajnim upraviteljem za novo podaljšanje najemne pogodbe,” je Prins povedal ob robu četrtkove predstavitve nove penine Marcos v Vinagovi kleti.

Za kompleks Vinaga je bila pred časom predlagana izklicna cena 4,2 milijona evrov, a za zdaj dražba še ni bila razpisana zaradi pritožbe Faktor banke kot ene od upnic. Prejšnji mesec je bil sicer imenovan novi stečajni upravitelj Simon Prelogar, saj se je prejšnja upraviteljica Brigita Kraljič temu odrekla, zaenkrat pa še ni znano, kako bo to vplivalo na stečajni postopek.

Kraljičeva je pred odhodom podaljšala sprva enoletno najemno pogodbo z družbo Vinmar do konca oktobra. Vinmar, ki je v mešani lasti azijskega in nizozemskega kapitala ter ima v upravljanju 52 hektarjev vinogradov, v teh dneh zaključuje trgatev, pridelka pa je letos za kar 20 odstotkov več od pričakovanega.

“Kar zadeva letino, smo imeli fantastično leto. Lani, ko smo začeli, je bilo zelo slabo, letos pa imamo mnogo več grozdja, kot smo pričakovali. Tudi kakovost je zelo dobra,” je povedal Prins. V podjetju trenutno zaposlujejo 23 ljudi, za delo v vinogradih pa so začasno zaposlili še 60 ljudi.

Uspešni so tudi pri prodaji vina. “Zadovoljni smo, da je Vinagu, ki je bil v preteklem letu predvsem izvozno naravnan, uspelo ponovno utrditi svoj položaj na slovenskem trgu, kjer se je prodaja izjemno povečala, Vinagova vina pa so tudi na policah vseh večjih trgovskih verig,” je povedal direktor. “Izvažamo predvsem na Kitajsko, kjer smo letos odprli Vinoteko Vinag, veliko pa tudi na Tajvan, v Hongkong in na Nizozemsko. Samo avgustovska pošiljka v tujino je vsebovala skoraj 120.000 steklenic.”

Poleg vinogradov Vinmar zanimajo tudi Vinagove kleti, kar vključuje tudi staro Vinagovo klet na mariborskem Trgu svobode, ki je kot ena največjih klasičnih tunelskih kleti v Evropi zanimiva tudi za turiste. Konec lanskega leta so jo znova odprli za javnost in dnevno jo v povprečju obišče okoli 50 ljudi.

V Vinagovi kleti v Mariboru so v četrtek izvedli prvi večji javni dogodek – uradno predstavitev nove vrhunske penine Marcos, ki so jo poimenovali po nogometašu NK Maribor Marcosu Tavaresu. “S tem dokazujemo, da Vinag postaja spet resen igralec v Mariboru,” je poudaril Prins. Čez mesec dni naj bi predstavili novo različico nekdaj v lokalnem okolju zelo znanega vina Mariborčan.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.