12:21, čet, 25. Apr

Vinmar namesto v nakup Vinaga izbrisan iz registra podjetij





Mariborsko sodišče je z današnjim dnem iz sodnega registra brez likvidacije izbrisalo družbo Vinmar, podjetje v pretežni azijski lasti, ki je imelo nekaj časa v najemu tudi poslovni kompleks Vinaga in je napovedovalo njegov nakup. Na čelu družbe je bil sicer nizozemski poslovnež Harm Jan Prins, znan tudi iz zgodbe z mariborskim letališčem.

Vinag

Četrtinski deležniki podjetja so bili poleg Prinsa še Tajvanec Robin Pan Shun Hsin, Japonka Nacuki Tamura in Kitajec Sang Wei, ki so podjetje v Mariboru registrirali leta 2014 in kmalu zatem najeli kleti in vinograde propadlega mariborskega vinarja Vinaga. Vodenje podjetja je prevzel Prins in tudi napovedal več kot milijon evrov vložka, zaposlovanje ter poznejši nakup premoženja.

Iz vsega skupaj ni bilo nič, saj se na prve dražbe niso odzvali zaradi previsoko postavljene cene, ki je znašala 4,2 milijona evrov. Ob lanskem zbiranju ponudb je na naslov stečajnega upravitelja Simona Prelogarja prispela le ena, in sicer v višini 1,45 milijona evrov, pri kateri naj bi neuradno šlo za del ljudi, ki so bili prej povezani tudi z Vinmarjem. Slednji je sicer že pred časom odstopil tudi od najema, tako da je premoženje zdaj v najemu Ptujske kleti.

Nove posle v Mariboru namreč kitajski vlagatelji kujejo preko podjetja Vinag International, ki je v stoodstotni lasti Sang Weia, vodi pa ga David Pu, znan tudi kot predstavnik Chen Yinshena pri nakupu Aerodroma Maribor in nekdanji direktor podjetja Shihlien Apes, ki je načrtovalo postavitev tovarne baterij.

Vinag International se je zanimal tudi za nakup mariborske regionalne televizije RTS, kjer je bil neuspešen, zdaj pa načrtuje gradnjo stanovanjskega kompleksa v občini Rače-Fram, kjer je že kupil poldrugi hektar zemljišča ob avtocesti.

Prins, sicer udeležen tudi pri začetkih avtobusnega proizvajalca Tam Durabus v Mariboru, je bil nazadnje omenjan tudi kot direktor novega lastnika družbe Aerodrom Maribor, družbe SHS Aviation, katere lastnika sta hongkonška poslovneža Yin Pang Siu in Yuen Yeung Gillian.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.