03:21, sob, 20. Apr

VIDEO: Nocoj v Rušah največje kresovanje na Štajerskem





V Rušah obetajo največje kresovanje na Štajerskem. Pričeli bodo ob 17.30 s postavitvijo majskega drevesa, kres bodo zakurili ob 22.00, nato z zabavo nadaljevali v zgodnje jutranje ure.

Že sedmo leto zapored bo kresovanje po besedah organizatorjev največje na Štajerskem. Priredili ga bodo znova člani Društva TIC Ruše v sodelovanju z Občino Ruše in Cezamom.

Več v video prispevku.

Povsod po Sloveniji bodo na predvečer mednarodnega praznika dela drevi zagoreli številni manjši in večji kresovi.

V Mariboru letos večjega sindikalnega kresovanja sploh ne bo, jim bo pa zato najbližji in eden največjih v Sloveniji že po tradiciji kres v Rušah na nekdanjem parkirišču Tovarne dušika Ruše, ki ga bodo popoldne začeli s postavitvijo mlaja, zvečer pa bo zbrane zabavala Tanja Žagar. Mariborčani bodo praznik dela sicer v torek obeležili na Snežnem stadionu pod Pohorjem.

Kres v Rušah 2017
Predsednik Borut Pahor se bo letos prvomajske slovesnosti kot slovesni govornik v torek udeležil na Šmohorju pri Laškem, v Šentjerneju pa bo isti dan zbrane nagovoril predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar.

Največje kresovanje je sicer na Rožniku in je le uvod v praznovanje praznika dela v Ljubljani, kjer bodo v torek zgodaj zjutraj naprej zaigrale budnice, dopoldne pa bo proslava, na kateri bo zbrane nagovoril župan Zoran Janković.

Prvomajske prireditve predstavljajo dolgoletno tradicijo po vsej Sloveniji v okviru mednarodnega praznika dela. Posvečen je Haymarketskemu izgredu, do katerega je prišlo leta 1886 v Chicagu. Delavci so zahtevali osemurni delavnik, a je policija njihove demonstracije zatrla.

Ob kresovanjih na previdnost opozarja uprava za zaščito in reševanje. Kot poudarjajo, morajo biti na javnih prireditvah s kresovanjem zagotovljeni ustrezni ukrepi, zlasti požarna straža, ki pa jo lahko izvajajo le gasilci.

Kam danes na kresovanje?

Na spletni strani e-Uprava najdete prijavljene javne prireditve in javne shode. Sami se odločite katero boste obiskali.
Javne prireditve in javni shodi.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.