06:46, pet, 19. Apr

Veliki karnevalski bal s Tanjo Žagar eden vrhuncev Kurentovanja





Tradicionalni Veliki karnevalski bal je del železnega repertoarja ptujskega Kurentovanja in ena najbolj obiskanih prireditev. Za zaključek urbane sobote so se meščani in njihovi gostje zbrali na karnevalskem balu, ki je tudi letos združil slavnostno karnevalsko večerjo, druženje urbanih mask in celonočno zabavo. Goste je zabavala Tanja Žagar, zdaj že ikona karnevalskega bala, skupaj z ansamblom Pajdaši.

Karnevalska dvorana je bila znova polna do zadnjega kotička in zabava, ki se je po 22. uri odprla za vse maske, je trajala do zgodnjih jutranjih ur. Izmed dobrih 3.000 zbranih mask so bile najbolj izvirne in izstopajoče tudi nagrajene.

Veliki karnevalski bal  (1)

Zaključek pustne urbane sobote in eden vrhuncev Kurentovanja je že tradicionalno Veliki karnevalski bal v Karnevalski dvorani na Vičavi, ki hkrati pomeni tudi uvod v »grande finale« kurentovanja, nedeljsko mednarodno pustno in karnevalsko povorko. Ptujski Veliki karnevalski bal sodi med največje karnevalske plese v tem delu Evrope, saj združi več kot 3.000 mask od blizu in daleč, ki želijo doživeti in izživeti urbano kulturo mask in maskiranja ter karnevalskega duha. Veliki karnevalski bal združuje bogat zabavno-glasbeni in animacijski program, letos so zanj poskrbeli Tanja Žagar in ansambel Pajdaši, slavnostno karnevalsko večerjo in podelitev nagrad najlepšim maskam. Za obisk dogodka od nekdaj velja veliko povpraševanje in vstopnice za dogodek z večerjo so bile razprodane že nekaj dni pred začetkom.

Veliki karnevalski bal  (3)

Čeprav med obiskovalci Kurentovanja karnevalska sobota z večerno zabavo velja za vrhunec pustne zabave, Ptujčani največ obiskovalcev še zmeraj pričakujejo danes. Mednarodna pustna in karnevalska povorka, največji etnografsko-pustni dogodek Kurentovanja, bo na ptujske ulice in trge privabila več tisoč etnografskih likov in individualnih ter skupinskih mask.

Veliki karnevalski bal je predsednik organizacijskega odbora 56. Kurentovanja Branko Brumen pospremil z besedami: »Kultura maskiranja in karnevalskih zabav je nastajala tudi v mestih in zmeraj spremljala ljudske in poganske običaje, ki so jih gojili na podeželju. Na našem, ptujskem Velikem karnevalskem balu se vse te kulture srečajo, pomešajo in ustvarijo ta edinstveni in daleč naokoli prepoznaven karnevalski duh.« Princ karnevala Bertold Draneški (Rajko Jurgec) je ob tem dodal: »Lepo je videti toliko mask na kupu, toliko dobre volje in pozitivne energije. To je pač Ptuj, kjer imamo pusta v krvi in ga med Kurentovanjem znamo izživeti.« Župan Mestne občine Ptuj Miran Senčar je karnevalski bal ocenil za izjemno uspešen in odmeven, dotaknil pa se je tudi prihodnosti: »Rad slišim pohvale in nocoj jih je bilo res veliko. Zadovoljen sem z dosedanjim potekom Kurentovanja, zraven pohval sem slišal tudi veliko predlogov in odličnih idej za prihodnost, kar dokazuje, da je Kurentovanje lahko še naprej uspešen element povezovanja. Imamo tudi odlično vreme in upam, da bo to tudi eden izmed razlogov, da bo mednarodna povorka super dobro obiskana.«

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.