19:15, pet, 19. Apr

Vabilo na slovesnost v počastitev spomina na Pekrske dogodke





To soboto, 23. maja ob 16h, bo pri Izobraževalnem centru v Pekrah potekala slovesnost v počastitev Pekrskih dogodkov, spominskega dne Mestne občine Maribor. Slavnostni govornik bo upokojeni generalmajor Ladislav Lipič, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

Foto: MOM
Foto: MOM

Spomnimo: Pripadniki JLA so 23. maja 1991 obkolili Izobraževalni center teritorialne obrambe v Pekrah, kjer so se usposabljali slovenski naborniki. Pripadniki teritorialne obrambe so se uprli, pred t.i. učnim centrom pa so se začeli zbirati civilisti. Nastali položaj so skušali rešiti na pogajanjih v prostorih mariborske občine. Pripadniki JLA so obkolili stavbo in odpeljali Vladimirja Miloševiča (danes upokojenega brigadirja Slovenske vojske)… V Mariboru so se naslednji dan nadaljevale mirne demonstracije, pred vojašnico na Ljubljanski ulici pa je oklepno vozilo JLA do smrti povozilo Josefa Simčika, ki velja za prvo žrtev v času osamosvajanja Slovenije.

Foto: MOM
Foto: MOM

Župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec v luči zgodovinskih dogodkov vljudno vabi na slovesnost v počastitev spominskega dne Mestne občine Maribor – Pekrskih dogodkov. Kulturni program bodo izvajali člani Orkestra Slovenske vojske, pod vodstvom dirigenta Gregorja Vidmarja.

Program spremljevalnih prireditev:
– Ob 10. uri – Tradicionalni spominski pohod od Izobraževalnega centra v Pekrah do Vojašnice generala Maistra in nazaj;
– Ob 11. uri – Nogometni turnir med ekipami zveze slovenskih častnikov, 72. brigade Slovenske vojske, Ministrstva za obrambo RS in Mestne občine Maribor v Vojašnici generala Maistra, Ramovševa ulica 2,
– Od 10. do 17. ure bo v Vojašnici generala Maistra potekal tradicionalni dan odprtih vrat.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.