00:42, sob, 20. Apr

V UKC Maribor še proučujejo vloge anesteziologov iz tujine





V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, kjer močno primanjkuje anesteziologov, še proučujejo vloge specialistov iz tujine, prav tako še tečejo dogovori o sodelovanju z UKC Ljubljana. Zaradi tega še vedno odpadajo določene operacije, a v bolnišnici zagotavljajo, da s tem niso ogrožena življenja.

nov onkološki oddelek ukc mb (36)

“Zaradi pomanjkanja anesteziologov se prelagajo operacije, ki so opredeljene s stopnjo nujnosti ‘redno’,” so danes pojasnili v UKC Maribor in navedli operacije, kot so nekomplicirane kile, žolčni kamni, endoproteze sklepov, različne operacije na kolenih, odstranitve osteosintetskega materiala, krčne žile, benigni tumorji, korektivne operacije na rokah ali nogah nekomplicirane golše.

Daljša je tudi čakalna doba za operacije, ki so opredeljene s stopnjo nujnosti “hitro”. “Bolniki, ki potrebujejo urgentno operacijo zaradi kakršnega koli stanja, ki ogroža življenje, so operirani takoj. Takšne operacije zagotavljamo 24 ur na dan vsak dan,” so dodali.

S pomočjo anesteziologov iz drugih slovenskih bolnišnic in tujine želijo premostiti kritično stanje na mariborskem oddelku za anesteziologijo, intenzivno medicino in terapijo bolečine, kjer so bili zaradi pomanjkanja anesteziologov lani prisiljeni omejiti število nenujnih operacij. To prehodno obdobje naj bi trajalo, dokler ne bo UKC Maribor zaposlil novih specialistov, kar pa je težava, saj zdravnikov primanjkuje, tudi zaradi odhodov mladih zdravnikov v tujino, specializacije pa trajajo več let.

Zapleti na oddelku so nastali, ko je službo lani zaradi različnih razlogov zapustilo pet specialistov anestezije, januarja letos pa je po poročanju časnika Večer dala odpoved še ena zdravnica, ki naj bi delala le še do konca marca. To naj bi bil že 18. primer zdravnika specialista, ki je v letu dni prekinil sodelovanje z mariborsko bolnišnico, sporazumno ali z odpovedjo.

Na 28 sistematiziranih mestih na oddelku za anesteziologijo, intenzivno medicino in terapijo bolečine naj bi tako od aprila delalo le še 17 specialistov, če vodstvu UKC Maribor ne bo uspelo pridobiti novih zdravnikov. Na januarskem sestanku z ministrstvom za zdravje in Zdravniško zbornico Slovenije so dobili zeleno luč za zaposlitev štirih strokovnjakov iz tujine. Pri dogovarjanju za pomoč iz UKC Ljubljana pa se zapleta pri dogovorih o plačilu.

Zaradi pomanjkanja anesteziologov so januarja letos v UKC Maribor po poročanju Večera opravili 215 operacij manj kot januarja lani. Največ operacij, kar sto, je odpadlo na oddelku za travmatologijo, kjer sicer opravijo največ operacij. Zaradi tega se podaljšujejo čakalne dobe, a, kot so poudarili v UKC Maribor, znotraj dopustnega.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.