18:54, čet, 25. Apr

V SOTRI po letu dni zadovoljni





Slovensko združenje za duševno zdravje Šent je pred letom dni v Mariboru odprlo socialno trgovino Sotra, ki socialno ogroženim nudi osnovne življenjske izdelke po nižjih cenah, ranljivim skupinam pa zaposlitev. Kot je povedala direktorica Iva Poropat, so v prvem letu s poslovanjem dokaj zadovoljni, saj so uspeli vzpostaviti zaupanje z dobavitelji.

sotra 1

“Ko smo pred letom dni začeli stopati v stik z dobavitelji, je bilo veliko začudenih pogledov in vprašanj o tem, kaj sploh je socialna trgovina. V letu dni smo dosegli prepoznavnost, predvsem pa smo pomagali ljudem, ki so se v nekem trenutku znašli v težkem socialnem položaju,” je dejala Poropatova in dodala, da so ob tem omogočili tudi zaposlitev sedmim težje zaposljivim ljudem.

Neizkoriščenih priložnosti za nadaljnji razvoj dejavnosti je po njenih besedah še precej. Ker niso klasična trgovina, se niso posluževali marketinških akcij, večinoma so se promovirali s tem, kar so o Sotri pisali mediji in kar je šlo od ust do ust. Poropatova za prihodnje meni, da bi lahko več naredili na prepoznavnosti, predvsem pa vidi priložnosti v povezovanju s humanitarnimi organizacijami, ki imajo izdelane baze socialno ogroženih ljudi.

Ena od možnosti je tudi širitev programa z odpiranjem dodatnih trgovin v Mariboru, regiji in po vsej državi. O tem so se že pogovarjali s predstavniki različnih lokalnih skupnosti, od koder so prihajale pobude, a takšne trgovine ni tako enostavno odpreti, celo težje kot katerokoli klasično. Gre namreč za težave pri zagotavljanju zadostne količine izdelkov in logistiki.

“Obstaja velika razlika med našo in podobnimi trgovinami v drugih evropskih državah. Kjer imajo socialne trgovine že dolgo tradicijo, te prodajno blago večinoma pridobijo iz donacij, medtem ko moramo mi žal vse blago kupiti. Pri tem delamo z minimalno maržo, zato je ekonomska uspešnost takšne trgovine zelo vprašljiva,” je še dodala Poropatova.

Vodja projekta pri Šentu Peter Svetina je povedal, da imajo znotraj Šenta osem socialnih podjetij, ki so trajnostna in zaposlujejo več kot 200 ljudi. To pomeni, da imajo kar nekaj izkušenj s tem področjem, zato vedo, da se razvoj takega podjetja navadno ustavi, ko zmanjka evropskega denarja.

“Interesa je res veliko, vendar pa je dodane vrednosti, ki zagotavlja plačilo najemnin, plače zaposlenim ter vzdržnost socialnega podjetja, bolj malo. Kljub temu smo optimistični, saj število kupcev narašča. Mi se želimo širiti, saj se bodo tako verjetno znižali tudi stroški in bomo lažje preživeli,” je dejal Svetina.

Trgovina že vse od začetka sodeluje z mariborskim centrom za socialno delo, ki je med drugim tistim, ki so izkoristili vse druge možnosti pri reševanju svojega položaja, pomagal z boni za nakup v prodajalni. Kot je povedala direktorica Centra za socialno delo Maribor Francka Premzel, te delijo zelo preudarno, vsekakor pa je ta možnost zelo dobrodošla.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.