14:00, čet, 28. Mar

V SNG Maribor z muzikalom Titanik zaključujejo sezono





Opera in Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor zaključuje letošnjo sezono z muzikalom Titanik. Pod režijo prve slovenske uprizoritve spektakularnega dela, ki ga je navdihnila ena največjih pomorskih katastrof v zgodovini, se podpisuje češki režiser Stanislav Moša. Na današnji premieri bo orkester vodil češki dirigent Dan Kalousek.

SNG Maribor

V glavnih pevskih vlogah med drugim nastopajo Sabina Cvilak, Valentina Čuden, Martin Sušnik, Darko Vidic, Jure Počkaj, Jaki Jurgec in Andreja Zakonjšek Krt. Za ta muzikal, ki izvirno vsebuje 32 samostojnih glasbenih točk s povezovalnimi govorjenimi dialogi in tremi koreografinjami točkami, je sicer značilen dolg seznam različnih vlog, od kapitana, konstruktorja, lastnika in posadke ladje do množice potnikov različnih provenienc.

Broadwayska premiera muzikala, ki je nastal po scenariju Petra Stona ter na glasbo in libreto Mauryja Yestona, je bila aprila 1997, le osem mesecev pred izidom istoimenskega filmskega spektakla Jamesa Camerona.

Nečimrnost tehnologije in civilizacijska megalomanskost sta kmalu po izplutju ‘nepotopljivega’ Titanika, kot so ga predstavljali tedanji mediji, usodno zaznamovali življenje 1503 ljudi, ki nepričakovanega potopa niso preživeli, za mnoge med preživelimi pa je bilo to zadnje pomorsko popotovanje, saj jih je katastrofalni dogodek zaznamoval za vse življenje,” izpostavljajo v SNG Maribor.

Tu bo muzikal uprizorjen v postavitvi direktorja Mestnega gledališča v Brnu Stanislava Moše, ki je med drugim režiral muzikale Lasje, Zgodba z zahodne strani, My Fair Lady, Jesus Christ Superstar, Evita in Nesrečniki. Prav tako se je uveljavil kot libretist in avtor glasbenih besedil. Za svoje umetniške dosežke je prejel več nagrad in priznanj, med drugim na Festivalu Borštnikovo srečanje nagrado za estetski preboj za režijo muzikala Kabaret v Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL).

Kot je povedal na novinarski konferenci pred današnjo premiero, je vesel, da lahko naposled dela tudi v SNG Maribor. Titanik je pred leti prvič postavil na oder v Švici, mariborska pa je četrta, doslej najobsežnejša izvedba. “To je zgodba o ljubezni. A ne le enega para kot v filmu, ampak vsakega od množice ljudi na odru, na primer kapitana do ladje, strežaja do svoje službe in tako naprej,” je povedal. “Gre za mozaik usod. Vsak išče svojo ljubezen,” je dodal.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.