01:26, pet, 19. Apr

V SNG Maribor s prihodnjo sezono praznovanje 100 letnice





SNG Maribor v prihodnjem letu praznuje 100 letnico delovanja. V tej luči so predstavili tudi repertoar sezone 2018/2019. V naslednji sezoni si boste torej lahko ogledali drami Somrak bogov in Butalci, operi Nabucco in Faust ter baleta Smrt v Benetkah in Kekec. Podpisali pa so tudi sponzorsko pogodbo, s katero je Nova KBM prevzela generalno pokroviteljstvo.Direktor Danilo Rošker je pred novo sezono povedal: »Slovensko narodno gledališče v Mariboru se nezadržno približuje svoji stoletnici. Od ustanovitve jeseni leta 1919 ves čas s svojo izvirno gledališko ustvarjalnostjo plemeniti mariborski, slovenski in mednarodni kulturni prostor ter premika meje mogočega – ne samo v uprizoritvenih umetnostih, ampak tudi v družbi, bodisi z idejami, kreativnostjo ali s svojim družbenim angažmajem. V sezoni 2018/2019 pripravljamo predstave, za katere smo trdno prepričani, da bodo pustile globok vtis ter vnesle svežino v ustaljen vsakdan, morebiti pa bodo razkrile tudi kakšno novo spoznanje o življenju in nas samih. Pridružite se nam v novi sezoni in skupaj z nami odkrivajte nove zgodbe ob nepozabnih odrskih dogodkih.«

ozedf

Pred predstavitvijo programa sta direktor Danilo Rošker in predsednik uprave Nove KBM John Denhof včeraj slovesno podpisala sponzorsko pogodbo, s katero je Nova KBM, ki že več kot petdeset let tesno sodeluje z gledališčem, tradicionalno prevzela generalno pokroviteljstvo. »Kultura ima eno ključnih vlog pri oblikovanju identitete naroda, gradi mostove, razvija ustvarjalnost, inovativnost in generira nove ideje. S tem pomembno krepi pozitivne vrednote v družbi in okolju, v katerem deluje. Ponosni smo, da smo del zgodbe, ki v življenja ljudi prinaša lepoto, spodbudi razmišljanje o življenju, umetnosti ter pušča prostor za refleksijo. V Slovenskem narodnem gledališču Maribor tako vedno znova dokazujejo, da s kakovostnim vsebinsko-programskim izborom in dovršenostjo znajo izgraditi in ohraniti ugled med obiskovalci, ki od tovrstnega dogajanja pričakujejo le najboljše,« je ob tej priložnosti povedal predsednik uprave Nove KBM John Denhof.

Repertoar prihajajoče sezone Drame SNG Maribor, ki sta ga sestavila za prvo polovico Diana Koloni, trenutna umetniška direktorica Drame, ki se ji mandat izteče ob koncu letošnje sezone, za drugo polovico sezone pa dramaturg Drame Vili Ravnjak, je kombinacija izbranih dramskih del in imen režiserjev, ki zagotavljajo umetniško vznemirljivo in ustvarjalno pestro sezono, v kateri bo igralski ansambel lahko pokazal vse svoje izrazne potenciale, občinstvo pa bo lahko deležno visoke dramske umetnosti. Sezono bodo otvorili z uprizoritvijo drame, ki jo bo po slovitem Viscontijevem filmu Somrak bogov zrežiral zagrebški režiser Dalibor Matanić. Pod vodstvom mladega tržaškega režiserja Igorja Pisona bo sledila komedijska uprizoritev Butalcev Frana Milčinskega. V režiji trenutno najuspešnejše slovenske režiserke v tujini, Mateje Koležnik, bo nastala drama iz evropskega klasičnega repertoarja, znamenita igra Henrika Ibsena Strahovi. Po kultnem avantgardnem filmu Festen (Praznovanje) danskega režiserja Thomasa Vinterberga bo nastala istoimenska uprizoritev, ki jo bo režiral mladi bosanski režiser Igor Vuk Torbica. Za zaključek sezone bomo lahko v režiji mojstra odrske umetnosti, Janusza Kice, videli postavitev enega najbolj znanih ameriških dramskih tekstov, Millerjev Lov na čarovnice. Mladi publiki se bo s projektom Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa približala mariborska režiserka najmlajše generacije Mateja Kokol.

ozedf
ozedf

Sezono Opere odpira Verdijeva mojstrovina Nabucco, dirigent Stefano Romani, režiser Filippo Tonon, v sodelovanju s Teatrom Sociale iz Roviga in s Stagione lirica iz Padove. Sledi Mozartov singspiel (spevoigra) Ugrabitev iz seraja (Die Entführung aus dem Serail), dirigent Simon Robinson, režiser Bruno Berger-Gorski. Po večdesetletnem premoru se na mariborski oder v novi preobleki vrača bržkone najuspešnejša opera italijanskega predstavnika verizma Umberta Giordana, Andrea Chénier, dirigent Loris Voltolini, režiserka Sarah Schinasi, v sodelovanju s Teatrom Lirico Giuseppe Verdi iz Trsta. Kot že večkrat doslej smo tudi tokrat za konec sezone prihranili glasbenogledališki spektakel, Gounodevo veliko opero Faust, nastalo po znameniti istoimenski Goethejevi filozofski tragediji, dirigent Gianluca Martinenghi, režiser Pier Francesco Maestrini. Za najmlajšo publiko pripravljamo uprizoritev glasbene pravljice Peter in volk Sergeja Prokofjeva, ki nastaja v koprodukciji z Gledališčem Koper pod režijskim vodstvom Katje Pegan.

Balet bo v koprodukciji s HNK Zagreb novembra izvedel Smrt v Benetkah v koreografiji nagrajenke Prešernovega sklada Valentine Turcu na glasbo Gustava Mahlerja, po noveli enega največjih nemških literatov in nobelovca Thomasa Manna. Pomladni del sezone bo zaznamoval tudi posebni koreografski diptih s Horo v koreografiji Edwarda Cluga na glasbeno izročilo, ki ga neguje legendarna romunska zasedba, Kvartet Balanescu, in Cantato v koreografiji Maura Bigonzettija, ki je prežeta z mediteranskim erosom ob melanholičnih zvokih italijanske etno skupine Assurd. Že na samem začetku sezone pa za naše najmlajše obiskovalce Edward Clug pripravlja baletno pravljico Kekec, glasbo je prispevala ena izmed najzanimivejših slovenskih glasbenih skupin Katalena.

Poleg zanimivih programov šestih koncertov iz Simfoničnega cikla, v okviru katerega bo ob Simfoničnem orkestru SNG Maribor nastopilo tudi nekaj mednarodno uveljavljenih slovenskih solistov in virtuozov, pripravljajo kar nekaj dodatnih glasbenih dogodkov, ki bodo nedvomno razvedrili in polepšali marsikateri večer. Ljubitelji komorne glasbe pa bodo lahko prisluhnili cikloma Carpe artem in Glas iz davnine. Opera pripravlja še tradicionalni zborovski božični koncert, Božično-novoletni koncert simfoničnega orkestra in Operno noč v Mestnem parku ob izteku sezone.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.