03:21, pet, 29. Mar

V Sloveniji danes praznujemo materinski dan





V Sloveniji danes obeležujemo materinski dan, ko so v središču pozornosti mame. V letu 2015 jih je pri nas živelo skoraj 670.500, kar so tri četrtine žensk, starih vsaj 15 let. Povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka se zvišuje. Slovenija je tudi edina država, ki ta praznik obeležuje 25. marca.

materinski dan

Povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka se zvišuje, v letu 2016 je bila 29,4 leta ali šest let več kot pred 30 leti. Matere 55 otrok, rojenih v 2016, so bile ob rojstvu otroka mlajše od 18 let, matere 34 otrok, rojenih v tem letu, pa so bile stare 45 let ali več.

Zmanjšuje se delež mater, ki so ob rojstvu otroka stare od 15 do 19 let. Ob osamosvojitvi je bilo sedem odstotkov vseh otrok rojenih materam med 15 in 19 let starosti, v letu 2016 pa le še 0,9 odstotka.

Materinski dan v ZDA praznujejo že od leta 1910, navada pa se je čez ocean razširila tudi v evropske države. Ponekod ta dan praznujejo že od konca svetovne vojne. Datum praznovanja pa se od države do države razlikuje. Za ta dan je značilno izkazovanje pozornosti materam, mnogi otroci jim v znak hvaležnosti podarijo cvetje ali druga darila.

V Sloveniji materinski dan praznujemo 25. marca, na dan krščanskega praznika Gospodovega oznanjenja. Gre za Marijin praznik, ki se obeležuje natanko devet mesecev pred božičem. V Katoliški cerkvi ob prazniku poudarjajo pomen materinske ljubezni in hvaležnost za materinsko poslanstvo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.