16:16, pet, 19. Apr

V Punatu letuje čedalje manj otrok





Za poletno letovanje otrok v Punatu, ki je bilo nekoč izredno priljubljeno, je čedalje manj prijav. A pogoji niso tako strogi, kot mnogi morda mislijo, pravijo na Rdečemu križu.

Letos beležijo 62. leto, odkar otroci štajerske regije poleti letujejo v Punatu. Čeprav pa bi bilo pričakovati, da bodo – tudi zaradi splošno znanega slabega gospodarskega in finančnega stanja v regiji – kapacitete vse bolj polne, temu ni tako.

FOTO: Rdeči križ Slovenije
FOTO: Rdeči križ Slovenije

Kot razlaga sekretar Rdečega križa (RK) Maribor Metod Dolinšek podatki kažejo, da je zdravstvenih napotitev otrok iz leta v leto manj, tudi zato, ker zdravstvena blagajna niža kvoto, ki jo Rdečemu križu namenja za sofinanciranje letovanj. “Težava je najverjetneje nastala s tolmačenjem pravilnika o napotitvah, kjer je začela krožiti informacija o zelo restriktivnih pogojih za napotitev, kar je najbrž v neki meri omejilo zdravnike pri napotitvah,” meni Dolinšek.

Nekoč so otroci v Mladinskem počitniškem domu Frankopan na hrvaškem otoku Krku letovali v kar sedmih izmenah. Letos je otrok precej manj – zgolj za štiri izmene.

Pogoj samo dva vpisa v kartoteko

Pogoj za napotitev pa sta zgolj dva vpisa v zdravniško kartoteko v zadnjem letu in pol, od začetka leta 2015 do danes. “Če so bili otroci dvakrat obravnavani pri svojem osebnem zdravniku in imajo tako zabeležko, ustrezajo pogojem za zdravstveno napotitev,” pojasnjuje Dolinšek in dodaja, da verjame da pa je v Mariboru otrok, ki so bili bolni, ogromno.

FOTO: Rdeči križ Slovenije
FOTO: Rdeči križ Slovenije

Kot še poudarja sekretar, pa so letovanja pomembna iz večih razlogov – ker nudijo preventivno zdravstveno oskrbo, otrokom omogočajo socializacijo in razvoj veščin, ter tudi zato ker so za marsikoga edina priložnost doživetij na morju.

Prijave so še možne, trenutno je prostih še okrog 100 mest, napoti pa se lahko otroke stare od 5 do 19 let.

Druge novice

Comment

  • mateja

    24 junija, 2016

    pozdravljeni mene zanima ali ima pravico moj sin izkoristiti morje prek rdecega kriza imeli smo prometno lani novembra in je imel 6 sivov na celu

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.