03:52, pet, 19. Apr

V Palomi po 40 letih spet o filmu Vdovstvo Karoline Žašler





V družbi Paloma v Sladkem Vrhu nocoj obeležujejo 40. obletnico snemanja filma Vdovstvo Karoline Žašler v njihovi tovarni. Svoje izkušnje bosta znova podoživela glavna igralka Milena Zupančič in scenarist Tone Partljič, nato pa bo sledila projekcija filma na prostem.

Milena Župančič, foto: STA

Celovečerec Vdovstvo Karoline Žašler, ki govori o žalostni usodi ženske v kmečko-industrijskem okolju, so v režiji zdaj že pokojnega Matjaža Klopčiča snemali leta 1976 v tovarni Paloma in kraju Sladki Vrh. Premiero je doživel 16. novembra 1976.

v palomi po 40 letih spet o filmu  (4)

Scenarij je napisal Tone Partljič. Zgodba govori o usodi Žašlerjeve žene Karoline, ki se zaplete v erotično razmerje z neznanim mladeničem, po samomoru moža pa mora sama preživeti v majhnem okolju. Gre za eno najpretresljivejših ženskih vlog v slovenskem filmu.

Poleg Zupančičeve v filmu med drugim nastopajo še Zlatko Šugman, Polde Bibič, Boris Cavazza, Anton Petje, Dare Ulaga in Radko Polič. Film je bil nominiran za zlatega medveda na berlinskem filmskem festivalu.

Današnji dogodek je Paloma pripravila v sodelovanju s Filmskim arhivom Slovenije, ki je priskrbel izvirni filmski kolut, zato bo film na ogled v svoji prvotni obliki. Dramo si bodo obiskovalci lahko ogledali v družbi predsednika uprave Palome Tadeja Gosaka in ostalih zaposlenih v podjetju, župana Občine Šentilj Štefana Žvaba in drugih predstavnikov lokalne skupnosti ter krajanov Sladkega Vrha.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.