09:25, sob, 20. Apr

V okviru akcije Pomežik soncu omogočili letovanje 351 otrokom





Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) danes s tradicionalnim Lekovim živžavom in Neresno olimpijado v Mariboru zaključuje s poletnimi počitniškimi aktivnostmi ter postavlja piko na i akciji Pomežik soncu. Letos so v okviru te akcije omogočili letovanje 351 otrokom, od tega 60 s Štajerske.

ZPM-Mb (2)

“Letos smo prek akcije Pomežik soncu, ki ga že vrsto let podpira tudi farmacevtska družba Lek, zbrali skoraj 116.000 evrov in omogočili letovaje 351 otrokom. V 17 letih je s Pomežikom soncu letovalo približno 10.600 otrok. V časih, ko vse več staršev težko omogoči svojim otrokom letovanje ter dejavno in kreativno preživljanje počitnic, je to neprecenljivo,” je v petek 28. avgusta, na novinarski konferenci na Trgu svobode v Mariboru povedala podpredsednica ZPMS Majda Struc.

Po njenih besedah je bila letošnja akcija zelo uspešna, saj je bilo potreb po letovanju veliko več kot prejšnja leta. Vse počitniške zmogljivosti ZPMS so bile čez poletje polno zasedene, velik obisk je bil tudi na počitniških delavnicah.

V Mariboru so na delavnicah, izletih in drugih dogodkih zabeležili več kot 5000 obiskov otrok. “Naših Počitnic s prijatelji se je udeležilo več kot 450 različnih otrok, dnevno smo imeli na skrbi tudi do 150 otrok,” je povedala Kornelija Kaurin iz ZPM Maribor. Večina aktivnosti je bila brezplačna, saj ugotavljajo, da si starši zelo težko privoščijo doplačila. “Trudimo se, da otrokom poleg varstva nudimo še dodatno kakovost. Letos je bil poudarek na varstvu okolja,” je pojasnila.

ZPM Maribor pošilja otroke na letovanja v Poreč, na Pohorje in v nemški Marburg. Skupno se je teh letovanj, ki so jih financirali z različnimi viri, ne le akcijo Pomežik soncu, letos udeležilo 1729 otrok, kar je nekaj več kot lani, je pojasnil sekretar ZPM Maribor Božo Raušl. “Tega smo zelo veseli, še posebej če se spomnimo negativnih napovedi ob koncu lanskega leta, ko so povsod napovedovali krčenje sredstev,” je pojasnil. Najbolj ga veseli veliko število prostovoljcev, ki so letošnje poletje po prvih ocenah opravili okoli 55.000 ur prostovoljnega dela.

Zdaj ko je poletja konec, se v ZPM pripravljajo že na jesenske aktivnosti, kot je na primer zbiranje sredstev za šolske potrebščine. Obenem preučujejo različne scenarije ravnanja ob morebitnem prihodu večjega števila migrantov v Slovenijo. Raušl je pojasnil, da imajo s tem v Mariboru že izkušnje in so pripravljeni nuditi svojo pomoč tudi tokrat.

V času vala beguncev iz držav nekdanje Jugoslavije v začetku 90. letih prejšnjega stoletja so v Mariboru vzpostavili begunsko šolo in v počitniških domovih nudili streho otrokom iz bolnišnice v Osijeku. Tudi tokrat se po Raušlovih besedah osredotočajo na pomoč družinam z otroki, pri čemer se usklajujejo z drugimi humanitarnimi organizaciji in institucijami, podrobno pa bodo svoje aktivnosti dorekli, ko bodo dejansko soočeni z novim valom migrantov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.