08:50, tor, 23. Apr

V odkup ponujene terjatve SCT do župnije Košaki





Stečajni upravitelj nekdanjega gradbenega velikana SCT Leon Benigar Tošič tudi po treh neuspelih poskusih na dražbah še ni obupal pri poskusih prodaje nedokončanega cerkvenega objekta v Košakih, ki je v lasti mariborske župnije Košaki. Zdaj se je odločil zbrati nezavezujoče ponudbe za odkup 665.000 evrov vredne terjatve z zakonitimi obrestmi.

cerkev košaki

Kot je razvidno iz objave na spletni strani Ajpesa, želi stečajni upravitelj ponudbe zbrati, da bi ugotovil vrednost premoženja, ki bo predmet prodaje, saj te zaradi specifičnosti objekta ni bilo mogoče določiti na podlagi primerljivih tržnih cen.

Zbiranje ponudb je sicer informativnega značaja, ponudniki pa lahko pisne ponudbe pošljejo do konca letošnjega leta. Stečajni upravitelj jih bo o izidu zbiranja ponudb obvestil do 15. januarja.

Na mariborskem sodišču so se vsi trije poskusi dražbe, zadnji avgusta letos, izjalovili, saj zanimanja za nakup kljub nižanju cene ni bilo. Objekt je ocenjen na 1,676 milijona evrov, nazadnje so ga skušali prodati po izklicni ceni 838.000 evrov.

Nedokončana cerkev stoji na zemljišču, ki so ga kupili tamkajšnji verniki, mariborska nadškofija pa je po smrti takratnega župnika s podjetjem SCT sklenila poravnavo in mu za poplačilo neplačanih del odstopila nadomestno zemljišče v neposredni bližini cerkve. Do sklenitve dogovora pa nikoli ni prišlo, saj so se banke upnice zaradi finančnih težav nadškofije usedle na zemljišče.

Košaški župnik Igor Novak je po zadnji dražbi pričakoval, da bo jeseni “vendarle prišlo do nekega pametnega dogovora” o prihodnosti njihove cerkve, a se to kot kaže doslej še ni zgodilo. Podrobnosti ni želel izdati, povedal je le, da upa na pomoč škofij, redovnih skupnosti, župnij in vernikov.

Župnija Maribor Košaki je bila ustanovljena avgusta 1998, z gradnjo nove cerkve po načrtih arhitekta Iva Goropevška pa so začeli poleti 2008.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.