17:57, čet, 28. Mar

V mariborski Sinagogi o dobrih ljudeh





Včeraj je minilo natanko 70 let odkar so zaprli zloglasno taborišče Auschwitz. Šest milijonov pobitih Judov ter na milijone drugih žrtev je zapisano dejstvo. Holokavst predstavlja enega najhujših zločinov zoper človeštvo. Spominu na žrtve pa so se na svoj način poklonili v mariborski Sinagogi. V sklopu projekta ŠOA – spominjajmo se, so odprli potujočo razstavo o dobrih ljudeh.

Leta 1963 so v Izraelu ustanovili Komisijo za razglasitev pravičnikov med narodi. Priznanja, medalje in listine podelujujejo izključno “nejudom”, ki so med drugo svetovno vojno tvegali svoje življenje, da bi rešili ljudi judovskega rodu. Nenad Fogel, predsednik Judovske občine Zemun in soavtor razstave je med drugim pojasnil: “V Talmudu je zapisano, da kdor reši eno življenje, je enako, kot da bi rešil cel Svet. To je bila osnovna ideja postavitve razstave – izkazati čast dobrih in pogumnim ljudem, ki so reševali naše bližnje.

potujoca razstava o dobrih ljudeh (5)

V dokumentarni razstavi so predstavljene usode Judov v nekdanji Jugoslaviji: antisemitizem, okupacija Jugoslavije, v osrednjem delu pa tudi zgodbe nekaterih pravičnikov. Teh je bilo območju nekdanje Jugoslavije je bilo 300. Vse te in še mnoge druge zgodbe pa so pomemben opomnik našemu času, “da se takšne grozote ne bi nikdar več ponovile“, je poudaril Tadej Slapnik, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in slavnostni govornik večera.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.