15:39, pet, 29. Mar

V Mariboru so se spomnili pekrskih dogodkov





Mariborska občina je danes obeležila enega od štirih spominskih dni. Z njim se spominja dogodkov, ko je Jugoslovanska ljudska armada (JLA) 23. maja 1991 obkolila učni center teritorialne obrambe v Pekrah. Slavnostni govornik je bil župan Andrej Fištravec.

Osrednja slovesnost je potekala ob Izobraževalnemu centru Pekre pri Mariboru. Nastopili so Orkester slovenske policije pod vodstvom dirigenta Tomaža Kmetiča, solist Matjaž Mrak in dramski igralec Rado Pavalec.

Pestro je bilo že dopoldne, ko je potekal dan odprtih vrat Vojašnice generala Maistra in tradicionalni pohod med izobraževalnim centrom v Pekrah in vojašnico na Taboru. V vojašnici je potekal tudi nogometni turnir med ekipama 72. brigade Slovenske vojske, Zveze slovenskih časnikov, ministrstva za obrambo in Mestne občine Maribor.

D2A432E1-294E-4A4A-9B6F-33D174ACDD97

Letos, ko mineva sto let od bojev generala Rudolfa Maistra in njegovih borcev za severno mejo, bodo v Kadetnici priredili tudi Maistrov kviz za otroke.

JLA je 23. maja 1991 obkolila učni center teritorialne obrambe v Pekrah, kjer so se usposabljali slovenski naborniki. Pripadniki teritorialne obrambe so se uprli, v bran samostojnosti nove države pa so se postavili tudi številni civilisti z mirnimi protesti. Dan kasneje je pod oklepnikom JLA umrla prva žrtev slovenske samostojnosti, Josef Simčik iz Miklavža pri Mariboru.

Poleg 23. maja so spominski dnevi Mestne občine Maribor še 29. april, ko je bila leta 1941 izvedena prva oborožena akcija mariborskih domoljubov v Volkmerjevem prehodu, 4. september, ko je leta 1859 škof Anton Martin Slomšek prenesel v Maribor sedež škofije, in 23. november, ko je leta 1918 general Rudolf Maister osvobodil Maribor.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.