10:12, pet, 29. Mar

V Mariboru prvi digitalni nagrobnik na svetu





Za okoli tri tisoč evrov je odslej možno dobiti svoj t.i. posmrtni Facebook.  Na mariborskem pokopališču Pobrežje so danes predstavili prvi digitalni nagrobnik znamke iTernal, s katerim o pokojniku ne pričajo le v kamen vklesane črke imena in letnic, temveč tudi njegove fotografije, besedila in celo video posnetke njegovega življenja, dela ali dosežkov.

Sodobna tehnologija pre(d)stavlja mejnike tudi na področju pokopališke dejavnosti. Po navedbah direktorice Pogrebnega podjetja Maribor Lidije Pliberšek, podobno kot se razvija in digitalizira celotna družba,  s spremembami sledijo tudi pri pokopnih obredih in obeleževanjih spomina. “Današnji napisi na nagrobnikih so zelo kratki in niti o pokojniku niti njegovih svojcih ne povedo več kot zgolj nekaj najosnovnejših podatkov. Sodobna, digitalna doba pa nam prinaša številne nove možnosti, tako v življenju kot tudi po smrti“, je povedala Pliberškova.

digitalni nagrobnik2

Interaktivni zaslon z osebnimi sporočili

Digitalni nagrobnik je prvi tovrstni izdelek na svetu. Razvijali so ga predstavniki mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) v sodelovanju z domačimi in mednarodnimi podjetji. Dosedanji kamniti spomenik so zamenjali z zaslonom, na katerem se lahko izmenično prikazujejo fotografije (črno-bele ali barvne), pokojnemu posvečena besedila in celo video posnetke svečanosti ali pomembnih življenjskih trenutkov. V t. i. fazi mirovanja pa so na zaslonu podobno kot pri klasičnem kamnitem nagrobniku prikazani osnovni podatki pokojnega. Ko mimoidoči za nekaj sekund obstane pred njim, se začne predvajati vsebina. Po napovedih Milana Zormana, profesorja na FERU-ji, bo zaslon omogočal tudi prepoznavanje obrazov mimoidočih. “Tako bodo lahko svojci dobili posebno, samo njim namenjeno sporočilo“, je dejal. iTernal so torej zasnovali kot možnost digitalnega spoznavanja družinske dediščine, celo rodoslovnega drevesa. “Lahko bi rekli, da gre za neke vrste almanah pokojnega. Morda bo nekega dne nadgradnja omogočala določene aplikacije in funkcije, da bi digitalni nagrobnik lahko postal neke vrste posmrtni Facebook“, je še dodal Zorman. iTernal je zavarovan proti vandalizmu, prilagojen različnim vremenskim razmeram, vsebuje očesno prepoznavanje in senzor gibanja, napajan pa je lahko na klasično elektriko, solarno energijo ali baterije.

digitalni nagrobnik4

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.