05:39, sre, 24. Apr

V Mariboru okoli 900 prvošolčkov, na Ptuju 232





Prag mariborskih osnovnih šol bo v četrtek prvič prestopilo okoli 900 prvošolčkov, kar je sicer manj kot v preteklih letih. Po zdaj znanih podatkih bo v šolskem letu 2016/2017 osnovne šole obiskovalo okoli 7940 učencev, kar je več kot lani, ker je generacija, ki vstopa v šolo, številčnejša od tiste, ki jo zapušča. Na Ptuju pa bo 232 prvošolcev.

prvi razred, sola

Kot so povedali na Mestni občini Maribor, bo število oddelkov sicer dokončno oblikovano do 10. septembra, za zdaj pa ocenjujejo, da se njihovo število ne bo bistveno spremenilo, Ob tem poudarjajo, da se pri njih težave pri oblikovanju skupin podaljšanega bivanja pojavljajo že nekaj let.

“V podaljšano bivanje se vsako leto vpiše več učencev. Predvsem se zvišuje število učencev četrtih in petih razredov. Skupine so trenutno na zgornji meji normativa, 28 učencev, izjemoma celo 30 učencev,” pravijo na mariborski občini.

Na tamkajšnjih osnovnih šolah so pred novim šolskim letom izvedli nekaj vzdrževalnih del in interventnih sanacij, za kar so skupaj odšteli skoraj 450.000 evrov, dodatnih 23.000 evrov pa so namenili za nabavo in obnovo kuhinjske opreme na štirih šolah.

Med za letos načrtovanimi večjimi gradnjami je še 152.000 evrov vredna ureditev mansardnih učilnic na osnovni šoli v Kamnici, na dobrih 195.000 evrov je ocenjena obnova sanitarij, garderob in umivalnic ob telovadnici OŠ Franceta Prešerna, 90.000 evrov bo vredna obnova kotlovnice OŠ Maksa Durjave, največjo, skoraj pol milijona evrov vredno obnovo fasade, pa bodo izvedli na OŠ Bojana Ilicha.

Na Ptuju bo v osnovne šole prvič zakorakalo 232 otrok, skupaj pa bo v prihajajočem šolskem letu na vseh osnovnih šolah 1925 otrok. Kot so pojasnili na ptujski občini, glede na leto prej v vseh osnovnih šolah beležijo nekoliko zmanjšan vpis v prvi razred, razen na OŠ Breg, kjer se je število prvošolčkov povečalo. Glede na pretekla leta se sicer število vseh učencev povečuje.

Po informacijah ravnateljev v nobeni izmed ptujskih osnovnih šol ne bodo imeli težav z zagotavljanjem podaljšanega bivanja, saj so se že z racionalizacijo v prejšnjem šolskem letu na to ustrezno pripravili.

Prav poseben dan bo v četrtek za zaposlene in učence s posebnimi potrebami na OŠ Ljudevita Pivka, ki so po letih truda vendarle dočakali selitev iz že povsem neprimernih v nove prostore. V novo šolo bo prvič vstopilo devet prvošolčkov, ki jih bo 4,1 milijona evrov vredna investicija zagotovo razveselila. Od ostalih investicij v najstarejšem slovenskem mestu velja omeniti še 270.000 evrov vredno sanacijo strehe na telovadnici in jedilnici OŠ Ljudski vrt.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.