00:40, pet, 29. Mar

V Mariboru odslej 16 novih Unicefovih varnih točk





Maribor je od leta 2008 otrokom prijazno Unicefovo mesto in je doslej imel 14 Unicefovih varnih točk, kamor se lahko zatečejo mladi v težavah. Po novem jih ima še 16 več. Po vsej Sloveniji je takšnih varnih točk okoli 570, v njih pa so lani našteli 63 obiskov otrok, ki so se znašli v resnejših težavah, ko so morale posredovati strokovne službe.

Unicefove varne točke (2)

Otroci, ki so se lani zaradi resnejših težav zatekli po pomoč v Unicefove varne točke po Sloveniji, so se znašli v medvrstniškem nasilju, nadlegovanju ali v družinskih sporih. V vsaj 102 primerih pa so se otroci znašli v manjših težavah. Unicefove varne točke so v 74 slovenskih krajih, otrokom prijaznih Unicefovih mest pa je v Sloveniji 12, je na današnji novinarski konferenci v Mariboru povedal vodja projekta otrokom prijazno Unicefovo mesto Maribor Borut Ambrožič.

Pojasnil je, da so Unicefove varne točke javno dostopni prostori, kamor se lahko zatečejo otroci in mladostniki v stiski, razpoznavne pa so po logotipu, ki prikazuje nasmejano belo hišo na modrem ozadju in je na varnih točkah vidno izobešen. V varne točke se lahko mladi zatečejo anonimno, tam pa jih pričaka ustrezno usposobljena kontaktna oseba, ki se na stisko odzove z nasvetom ali napotitvijo na strokovne službe.

Unicefove varne točke (1)

V Mariboru, kjer so z današnjim dnem 14 dodali 16 novih varnih točk, so doslej imeli dva primera, ko so mladi iskali pomoč. Kot je dejal Ambrožič, so si z novo ekipo pri projektu otrokom prijazno Unicefovo mesto Maribor zadali v mrežo vključiti še več naslovov in posameznikov, tako da napoveduje še 20 novih točk. Oblikovali so tudi posebno operativno skupino, ki se bo prvič sestala junija in zastavila smernice za izdelavo analize položaja otrok in mladostnikov v Mestni občini Maribor (MOM) ter akcijski načrt, izvajajo in načrtujejo pa tudi več drugih projektov.

Unicefova ambasadorka Nomi Hrast, sicer dijakinja Druge gimnazije Maribor, je dejala, da so prav projekti, kot so Unicefove varne točke, korak k temu, da spremenimo svet na bolje, ne le na lokalni ravni, ampak po vsem svetu.

Unicefove varne točke (3)

Odslej je med varnimi točkami v Mariboru tudi stavba MOM, občina pa je sicer tudi invalidom prijazno mesto, je dejal mariborski podžupan Zdravko Luketič. To so koraki, ki bodo tudi v praksi zagotavljali, da bo mesto prijazno, je dodal. S svojimi aktivnostmi pa je MOM k vzpostavitvi varnih točk spodbudila tudi nekatere sosednje občine, med drugim Občino Hoče-Slivnica.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.