12:10, čet, 25. Apr

V Mariboru obeležitev 160 let Kadetnice





V Mariboru bodo nocoj poleg počastitve dneva državnosti ob 25-letnici samostojnosti Slovenije obeležili tudi 160 let Kadetnice.

Stavba nekdanje cesarske kraljeve pehotne kadetniške šole in kasnejše vojašnice je bila zgrajena po navodilih graškega gradbenika Karla Ohmayerja in je pomembno prispevala k razvoju mesta.

FOTO: STA
FOTO: STA

V Avstriji so prvi kadetski inštituti, pozneje imenovani kadetnice, nastali na začetku vladavine cesarja Franca Jožefa (1848-1916) v sklopu njegovih vojaških reform. Po navedbah Vojaškega muzeja Slovenske vojske so bili ustanovljeni štirje kadetski inštituti, med njimi leta 1856 tudi Kadetteninstitut v Mariboru. Šolanje v inštitutih je potekalo štiri leta, gojenci pa so bili večinoma sinovi častnikov in državnih uradnikov.

Gradnja med 1853 in 1856

Mesto Maribor je zato, da bi dobilo kadetski inštitut, samo financiralo nakup zemljišča pod Pohorjem, ker je predvidelo, da bo oskrbovanje inštituta za mesto vir novih dohodkov. Po nakupu je zemljišče podarilo državi, ki je začela z gradnjo stavbe julija 1853 in jo končala aprila 1856.

V Mariboru je bila to prva velika in zgodovinska stavba zgrajena v neoromanskem slogu, na katero je bilo mesto zelo ponosno. Po besedah načelnika Vojaškega muzeja Slovenske vojske Zvezdana Markoviča je odločilno vplivala na nadaljnji razvoj mesta, saj je med drugim imela prva svoj lastni vodovod. “Maribor sam je dobil vodovod slabega pol stoletja kasneje. Kadetnica je bila tudi oskrbovana z elektriko in tako pomembno prispevala k dvigu kakovosti življenja v mestu,” je povedal za STA.

Kadetnica živi udi danes

Pomemben utrip daje stavba mestu še danes, ko še vedno služi vojski, a je odprta tudi za širšo javnost. Med leti 2000 in 2008 so jo namreč temeljito prenovili, nato pa so se vanjo vselili center vojaških šol, knjižnično-informacijski center in Vojaški muzej Slovenske vojske.

Na današnji slovesnosti bo slavnostna govornica ministrica za obrambo Andreja Katič.

 

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.