19:27, tor, 23. Apr

V Mariboru o krožnem gospodarstvu s poudarkom na nujnosti sistemskih sprememb





Po tem, ko je prvi dan mednarodne konference o krožnem gospodarstvu, včeraj, potekal v Ljubljani, je danes potekala v Mariboru.

V Mariboru je tako na današnji drugi mednarodni konferenci o krožnem gospodarstvu tekla beseda s poudarkom na nujnosti korenitih sistemskih sprememb v tej smeri. Ob tem je predsednik posvetovalnega odbora platforme Circular Change Janez Potočnik dejal, da “v kolikor ne gremo v osnove spremembe ekonomskega sistema, imamo malo možnosti, da stvari v resnici spremenimo.

Janez Potočnik, predsednik posvetovalnega odbora platforme Circular Change
Janez Potočnik, predsednik posvetovalnega odbora platforme Circular Change

Programska direktorica konference Ladeja Godina Košir je poudarila, da se je treba zadeve lotiti sistemsko. Ob tem je pojasnila, da “ko govorimo o krožnem gospodarstvu, ne gre za reciklažo, ampak za sistemsko spremembo. Iščemo torej model, ki bo spreminjal celotno ekonomsko logiko. Da se bomo že pri tem, ko nekaj proizvajamo, odločali, ali to sploh potrebujemo. Potem kako bomo to naredili tako, da bomo lahko čim dlje uporabljali. Da bomo popravljali, dodelovali, predelovali in šele na koncu, če je res nujno, zavrgli in reciklirali.” 

Ladeja Godina Košir, programska direktorica konference
Ladeja Godina Košir, programska direktorica konference

Slovenija ima po njenih besedah tako edinstveno priložnost, da pokaže, da je lahko vodilna država v regiji, ki bo pokazala tudi pot v krožno gospodarstvo. “Imamo naravne danosti, imamo ravno pravo velikost – lahko smo odlično igrišče za eksperimente – in imamo to, da znamo sodelovati na različnih področjih,” je bila prepričana v Mariboru.

Slovenska vlada vidi zeleno in krožno gospodarstvo po besedah ministrice za okolje in prostor Irene Majcen, predvsem, kot priložnost za rast in krepitev mednarodne konkurenčnosti, hkrati pa znižanje okoljskih tveganj, kar je nujno za zagotavljanje trajnostnega razvoja. “Izzivi, s katerimi se soočamo danes, so lahko tudi odlične priložnosti in izjemne zgodbe o uspehu. Kar nekaj primerov dobre prakse to že dokazuje. Vsekakor nas vse skupaj čaka še veliko dela, a verjamem, da bomo kos tem izzivom,” je dejala v govoru na 2. mednarodni konferenci o krožnem gospodarstvu v Mariboru.

Med primeri dobrih praks izpostavili Maribor

Med primeri dobrih praks je bil izpostavljen Maribor s projektom Wcycle, ki si ga je mestna občina zastavila v sodelovanju z lokalnimi podjetji, v okviru katerega na odpadke gleda kot na jutrišnje surovine, kar je dobra “zelena” priložnost za prihodnost. Predstavnik MO Maribor Igor Kos je predstavil celovito krožno preobrazbo mesta, ki vključuje tudi projekt Wcycle. V sklopu tega je predstavil celovit program pripravljenih krožnih projektov, ki obsegajo ravnanje z vodo, odpadki, toplotno energijo in drugimi viri, ter posegajo v prometno ureditev mesta.

V projekt Wcyle podjetje so vključena javna komunalna podjetja mesta Energetika, Snaga, Nigrad, Vodovod in Marprom. V okviru tega projekta so skupaj s podjetji identificirali 18 skupnih projektov, ki jih bodo podjetja v medsebojnem sodelovanju v prihodnjih letih realizirala. Maribor kot regijsko središče tako prevzema vodilno vlogo na področju krožnega gospodarstva, da s svojim zgledom vodi izvajanje tega strateškega projekta in da da oblikuje partnerstvo v urbani regiji za doseganje sinergij za vse prebivalce. “Imamo priložnost, da oblikujemo model za prihodnost, ki bo trajnostno naravnan in s katerim bomo regijo predali prihodnjim generacijam v boljšem stanju, kot je danes,” je izpostavil župan Andrej Fištravec. 

zupan

K uresničevanju prvega tovrstnega koraka oz. cilja, je izgradnja sortirnice, za katero še čakajo gradbeno dovoljenje. Po ocenah župana pa bodo z izgradnjo tega objekta lahko začeli letos poleti.

Ob koncu drugega dneva konference je zbrane v Mariboru nagovoril tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je v izjavi za BK TV dejal, da je “vesel, da se konferenca organizira v obeh mestih, kajti, tako Maribor kot Ljubljana, sta lepi in zeleni mesti. Ljudje to znajo ceniti, in prepričan sem, da ne gre samo za ti dve mesti, gre tudi za druga naša mesta, za celo Slovenijo, ki je ne smemo umetno ločevati, ampak povezovati, ter v tej naši skupni želji za ohranjanje narave, z razvijanjem takšnih tehnologij in takšnih razvojnih pristopov, ki bodo čuvali to našo zeleno Slovenijo.”

Miro Cerar, predsednik vlade
Miro Cerar, predsednik vlade

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.