14:34, sre, 24. Apr

V Mariboru napovedan protest proti varčevalni politiki





Čeprav je mariborski župan Andrej Fištravec umaknil sporna izhodišča za pripravo proračuna za prihodnji leti, ki so predvidevala velike finančne reze na vseh področjih, se danes v parku pred sedežem občine napoveduje protest. Na t. i. vstaji proti varčevalni politiki Maribora naj bi protestirali proti krčenju sredstev za najbolj ranljive skupine.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Protest je preko Facebooka sklicala anonimna Civilna iniciativa proti varčevanju, udeležbo pa je na spletu do četrtka napovedalo okoli 560 ljudi. Med drugim zahtevajo, da župan ne posega v kulturo, socialo, šport in šolstvo, da pripravi krizni načrt za rešitev mesta, varčuje v mestni upravi in ne draži komunalnih storitev ali vrtcev. V civilni pobudi se obračajo tudi na premiera Mira Cerarja in ga pozivajo k pomoči Mariboru.

Potem ko so bila sporna proračunska izhodišča na začetku tega tedna umaknjena, je bila civilna iniciativa pripravljena preklicati protest, a ni bila zadovoljna s Fištravčevimi odgovori.

Župan je povedal, da je protestno zbiranje njihova pravica, sam pa nima nobenih težav s tem, da bi se udeležil protesta in pojasnil razmere protestnikom. V odgovoru iniciativi je med drugim zapisal, da se povsem strinja z njihovo zahtevo po transparentnosti pri pripravi izhodišč proračuna za naslednji dve leti. Ob tem je dodal, da si mesto zasluži najmanj to, da jasno povedo, kakšna je občinska finančna situacija in kako je prišlo do nje, saj je le na tej osnovi mogoče realno načrtovanje zadovoljevanja mestnih potreb, mesto pa da hkrati dobi socialno in finančno vzdržen proračun.

Po navedbah civilne iniciative v županovem odgovoru nikjer ne piše, da varčevanja v najbolj ogroženih smereh ne bo, še manj pa kako bo občina premostila finančno izgubo do konca januarja, ko bodo sprejemali proračun. Ker menijo, da je odgovor neustrezen, od protesta ne odstopajo.

Maribor bo tako danes po dveh letih ponovno prizorišče uličnega protesta. Mariborske vstaje konec leta 2012 so z županskega položaja odnesle takratnega župana Franca Kanglerja, ki ga je nasledil prav Fištravec.

dr. Andrej Fištravec, župan MOM
dr. Andrej Fištravec, župan MOM

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.