10:05, pet, 29. Mar

V Mariboru letos že 11. Špasfest





Na mestnih ulicah in trgih v starem mestnem jedru Maribora bo od četrtka do sobote potekal že 11. tradicionalni festival Špasfest, s katerim gospodarsko interesno združenja Stari Maribor vsako leto skuša poživiti mestno jedro štajerske prestolnice. V treh dneh se bo zvrstilo kar trideset različnih dogodkov z več kot 200 nastopajočimi.

spasfest01

Programska vodja festivala Tatjana Mileta tudi letos obljublja bogat kulturno-umetniški program, ki bo v mestnem središču združil različne generacije obiskovalcev. Kot je pojasnila na današnji novinarski konferenci, je letos festival tematsko razdeljen po dnevih. Vse tri dni bo poudarek prav na tržnicah, ki so že od nekdaj prostor za druženje in povezovanje.

Letos bodo v okviru Špasfesta potekale kar štiri tržnice s skupno več kot 40 stojnicami. Obiskovalcem bo tako na voljo srednjeveška tržnica, ki je že stalnica festivala, kulinarična tržnica Chefla na Trgu Svobode, kjer bodo v organizaciji Zavoda 13 stojnice s hrano in pijačo ponujale srednjeveško kulinariko v sodobni obliki, ob tem pa še srednjeveški tabor in turški tabor s kavarno.

Festival ponuja tudi nekaj novosti, kot je recimo predstava Grafoskop v depoju Pokrajinskega muzeja Maribor, monosatira Svetlane Makarovič Prekleti kadilci v izvedbi Bojana Maroševiča in monokomedija Lolita, avtorice, režiserke in igralke Katje Markež v Vinagovi kavarni.

Petek bo v znamenju glasbe, saj bodo na ogled koncerti glasbene šole Kud Coda, učencev waldorfske šole, pevke latino glasbe Marie Masle in akustičnega dua Be Acoustic, sobota pa predvsem v znamenju projekta ŠpasPles s plesnimi predstavami. Na Trgu svobode se bodo predstavile zanimive plesne skupine, ki bodo zaplesale tango, zumbo, flamenco, orientalski ples, swing in še kaj.

Ob vsem ostalem bo obiskovalcem na voljo voden ogled po Mariboru z zbirnim mestom pri vodnjaku pod gradom, zaključek festivala s pogledom na Maribor pa bo na Piramidi. Kot vselej ostaja eksperimentalni kotiček Centra eksperimentov Maribor, ki bo letos na Trgu Svobode, tudi na 11. Špasfestu pa bo glavnina predstav in drugih prireditev obiskovalcem na voljo brezplačno.

Uradno odprtje festivala bo v četrtek ob 18.45 uri na Trgu svobode, po njem pa bo na ogled tudi prikaz kmečkih uporov na Slovenskem.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.