21:16, sre, 24. Apr

V Mariboru Festival socialnih podjetij in idej





Slovenija je v zadnjih letih priča intenzivnemu porastu socialnopodjetniških dejavnosti in iniciativ, zadružništva in inovativnih oblik podjetništva. Pestrost poslovnih rešitev za družbene probleme in inovativnih rab lokalnih virov bodo na današnjem Festivalu socialnih podjetij in idej predstavile pobude iz Maribora in okolice.

Festival bo potekal v Tkalskem prehodu v središču Maribora, kjer so se letos poleti pod skupno streho združila številna socialna podjetja in nevladne organizacije, pa tudi Zavod za turizem Maribor Pohorje. Stične točke uporabnikov več let zapuščene poslovne stavbe so razvoj turizma, razvoj podjetništva in socialnega podjetništva, nove družbene prakse, trajnostni razvoj in okoljski programi, družbene inovacije, podporno okolje za razvoj kadrov in zaposlovanje ter za razvoj nevladnega sektorja in medsektorskega povezovanja.

V Tkalski prehod se je preselil tudi Center alternativne in avtonomne produkcije (CAAP), ki je zaživel leta 2012, ko je bil Maribor Evropska prestolnica kulture (EPK). Prav združenje CAAP je organizator današnjega festivala, ki ga prireja v sklopu evropskega projekta INOVALOCA – Spodbujanje novih oblik podjetništva s krepitvijo inovativne rabe lokalnih virov.

V Tkalskem prehodu bodo danes postavili Tržnico socialnih podjetij in idej, na kateri bodo svoje dejavnosti in produkte predstavljale zadruge, društva, podjetja, kreativci in drugi. Zbrane bo med drugimi nagovoril Tadej Slapnik, novi državni sekretar, pristojen za vzpostavitev dialoga s civilno družbo, koordinacijo državljanskih pobud in socialno podjetništvo.

Ob tej priložnosti bodo odprli Kreator Lab, ki bo omogočal prost dostop do digitalne proizvodne opreme, kot so CNC, 3D tiskalniki in laserski rezalniki. Z njim želijo posameznikom omogočiti potrebno orodje za uresničitev idej in lastnih zamisli.

Maribor

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.