11:00, pet, 29. Mar

V mariborski porodnišnici v 25 letih pokukalo na svet 54.800 otrok





V mariborski porodnišnici, ki so jo zgradili pred 25 leti s samoprispevkom prebivalcev takratnih občin Maribor, Ruše in Pesnica, se je v teh letih rodilo nekaj več kot 54.800 otrok. Ob jubileju danes pripravljajo poseben dogodek, kjer bodo predstavili vse, povezano s porodom. Med drugim bodo lahko partnerji izkusili, kako je čutiti porodne popadke.

foto: STA
foto: STA

Dogodek, ki ga prireja oddelek za perinatologijo Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, bo potekal med 10. in 13. uro na nogometnem igrišču pri Dvorani Tabor in v večnamenski športni dvorani ŽŠD. Kot sporočajo iz UKC Maribor, je namenjen tako nosečnicam kot bodočim očetom, družinam z otroki, mladostnikom, sorodnikom in prijateljem. Poskrbljeno bo tudi za animacijo otrok in glasbeno spremljavo.

Na dogodku bodo nosečnice imele možnost brezplačnih meritev arterijskega tlaka, sladkorja in hemoglobina v krvi, seznanitve s preiskavami v nosečnosti ter pogovora z babicami in zdravniki. Vadbo v nosečnosti bodo demonstrirale izkušene fizioterapevtke in licencirane babice, potekal bo tudi kratek tečaj nege novorojenčka. Partnerji bodo imeli možnost izkusiti porodne občutke preko simulatorja porodnih popadkov.

Zaposleni v porodnišnici bodo udeležencem skušali približati različne možne preiskave v nosečnosti, potek poroda, možnosti sodelovanja spremljevalca pri porodu in lajšanja porodne bolečine, zdrav način življenja in vse postopke po porodu. Dogodek bo potekal v vsakem vremenu in je brezplačen.

Mariborska porodnišnica je druga največja v državi. Tu letno obravnavajo več kot 3400 žensk in okoli 2000 porodov. Oddelek ima trenutno 51 postelj za nosečnice in porodnice ter 38 posteljic za novorojenčke.

Prevzeti način poroda je pol sede z visoko dvignjenim vzglavjem, na željo porodnice pa lahko porod izvedejo tudi v drugih porodnih položajih. “Gre za terciarni center, ki ponuja najvišji strokovni nivo obravnave patoloških dogajanj v nosečnosti med in po porodu,” je pojasnil predstojnik oddelka za perinatologijo Faris Mujezinović.

Porodnišnica ima med drugim odsek za neonatologijo, porodne sobe, ki po navedbah Mujezinovića izpolnjujejo visoke zahteve stroke in se gibajo v smeri čim večjega udobja varovank, ponujajo pa tudi epiduralno analgezijo za lajšanje porodnih bolečin.

Mariborska porodnišnica je bila prva v Sloveniji, ki je v porodnem bloku zaposlila diplomiranega babičarja. Zaposlenega ima tudi psihologa, ki nudi varovankam psihično podporo med nosečnostjo in po porodu.

Današnjo stavbo porodnišnice so začeli graditi leta 1990, uradno odprtje pa je bilo maja 1991.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.