06:51, čet, 25. Apr

V Maribor prihaja Robin Food





Spomladi 2017 v Maribor prihaja nova prva svetovno največja trajnostno naravnana trgovina, Robin Food. Gre za organizacijo, ki razpolaga s presežki hrane s spletnim sistemom za izvrševanje donacij do dobrodelnih organizacij in posameznikov.

Robin Food je organizacija, ki povezuje fizični trgovinski sistem razpolaganja s presežki hrane s spletnim sistemom za izvrševanje donacij do dobrodelnih organizacij in posameznikov. Koncept bo s prihodnjim letom zaživel v Mariboru, v prvem trimesečju novega leta 2017, vsaj tako pravijo vodilni. Takrat bodo premierno odprli največjo trajnostno naravnano trgovino v Evropski uniji, Robin Food.

presezek-hrane
Slika je simbolična

S tem naj bi se spremenil odnos do viškov hrane z diskontno prodajo, restavracijo z zgodbo na krožniku, zmanjševal odpadke, hkrati pa bo z donacijami hrane skrbel, da ta pride do skupin ljudi, ki jo najbolj potrebujejo. V Robin Food-u bodo tako, v partnerstvu s SURF-om, v trgovini vzpostavili tudi restavracijo z delno uporabo presežkov živil, fermentirali presežke kmetovalcev v nov izdelek ter izvajali izobraževanja, delavnice na razne tematike.

Food for Life Global oz. Hrana za življenje bodo ključni v donacijski shemi, povezovanju z dobrodelnimi organizacijami ter razdeljevanju že pripravljenih obrokov (donacije s strani trgovin pakiranih živil ali donacija že pripravljenih obrokov s strani catering podjetij, restavracij) do tistih, ki to hrano potrebujejo. Seveda bodo imeli prednost tisti, ki to hrano potrebujejo vsakodnevno v osrednji ter štajerski regiji.

donacija-hrane
Slika je simbolična

Ključno je, da vsi skupaj ustvarjamo učinek na okolje (zmanjšanje zavržene hrane), na družbo (razdeljevanje oz. doniranje živil, obrokov) in posledično ozaveščanje ter aktiviranje – vključevanje državljanov v Robin Food shemo“, so nam pojasnili.

Izpostaviti je potrebno, da bo s prvim večjim Robin Food „Supermarket -om“ v Evropski uniji pričela zgodba krožiti ter ustvarjati vse te dodane vrednosti na trgu skupaj s partnerji, ki si prizadevajo, da bi se s pripravljeno dokumentacijo pričelo vzpostavljati tudi v drugih državah EU, pa tudi izven.

Združevanje podjetij in donatorjev

Robin Food na eni strani združuje podjetja, ki razpolagajo s presežki živil s kratkim rokom pred iztekom ter donatorje, ki želijo samo donirati, med te pa spadajo tako trgovine, kot restavracije. V vmesnem členu povezujejo tudi prostovoljce, ki lahko pomagajo pri transportu, pomoč v skladišču, trgovini ali pobiranju viškov na kmetijskih površinah.

robin-foor

Ciljajo na tiste končne potrošnike, ki lahko zaradi Robin Food-a mesečno več privarčujejo. Ravno zato pa je cilj vzpostavljati trgovine v regijah, kjer je več brezposelnih in socialno ogroženih. Točen datum odprtja in lokacija trgovine zaenkrat ostajata skrivnost. V interesu vseh vpletenih deležnikov in ciljne javnosti je, da se v tem trenutku ta podatek še ne razkrije. „Odločili smo se za Maribor – mesto z bogato zgodovino,“ so še zapisali.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.