01:18, čet, 25. Apr

V Hotinji vasi urejajo ponikovalnika





Na območju ribnikov v Hotinji vasi se že nekaj časa izvajajo obsežna izkopavanja. Kot so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor, se ureja tamkajšnja ponikovalnika, ki sta že več let zamuljena. Na občini Hoče – Slivnica poseg pozdravljajo, saj je bilo to območje po besedah župana vrsto let “črna packa za celotno Dravsko polje”.

foto:sta
foto:sta

Gramoznici sta bili izkopani v letih od 1972 do 1975 v času izgradnje prvega dela avtoceste Arja vas – Maribor, gradnje letališča ter rekonstrukcije železniške proge. Urejeni sta bili kot ponikovalnika za visoke vode z omenjenega območja. Nekaj let zatem sta se ponikovalnika zamuljila, predvsem zaradi izpustov onesnažene komunalne vode iz bližnje nedelujoče čistilne naprave, in sčasoma sta nastali dve jezeri oziroma ribnika.

Zaradi dotoka onesnažene vode je prihajalo do velikih ekoloških problemov, med drugim tudi do zastrupitev zaradi cianobakterij. Cianobakterijske toksine so občasno evidentirali celo na črpališču pitne vode v Dobrovcih. Hkrati je nastal problem odvodnje visokih vod, saj ponikovalnika nimata površinskega iztoka.

Ministrstvo za okolje in prostor je zato pristopilo k sanaciji obeh ponikovalnikov, saj gre za zemljišče v lasti države. “Poseg predstavlja prvo, nujno potrebno fazo širših ukrepov med Hotinjo vasjo in Šikolami. Ponikovalnika bosta imela funkcijo zadrževanja visokih voda ter odvajanja vode iz sistema s ponikanjem,” pojasnjujejo na ministrstvu. Investicijo ocenjujejo na okoli 480.000 evrov brez DDV.

Mulj, ki po izvedenih analizah ne spada med nevarne odpadke, bodo odložili na delu zahodnega ponikovalnika. Po ocenah bo potrebno očistiti okoli 60.000 kubičnih metrov mulja in zamuljenega proda. Za zagotavljanje ustrezne zadrževalne prostornine bo dodatno izkopanih tudi okoli 70.000 kubičnih metrov proda različne kakovosti, ki ga bodo uporabili pri izvedbi deponije mulja, predelali ali pa odložili na deponijo.

Večino časa bosta ponikovalnika suha. Voda bo v njih prisotna le ob povišanih pretokih in naj bi poniknila v največ štirih dneh.

Na območju ponikovalnikov bo zato lokalna skupnost lahko uredila prostor za različne občasne dejavnosti. “Ureditev dejavnosti ni predmet posega, ki se trenutno izvaja,” poudarjajo na ministrstvu.

Župan občine Hoče – Slivnica Marko Soršak pobudo pozdravlja, saj je bilo območje več kot 30 let “črna packa ne le za našo občino, ampak celotno Dravsko polje”. Kot je povedal, konkretnih načrtov s tem območjem, ko bo enkrat očiščeno, še nimajo, saj podrobnosti z ministrstvom še niso dorečene. “Ne vemo točno, kaj bomo sploh dobili,” je dejal. Razmišljajo v smeri, da bi povabili lokalno gasilsko društvo, da tam uredi poligon za gasilce, ki ga nujno potrebuje.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.