12:24, pet, 19. Apr

V Dupleku na pustno soboto tradicionalna pustna povorka





Pust je v Sloveniji izredno popularen in predstavlja običaj odganjanja zime ter slavljenje prihoda pomladi. Pustna sobota je letos 2. marca in jo bomo s tradicionalno pustno povorko obeležili tudi v naši občini. Povorka bo kot vsa leta do sedaj, potekala po nespremenjeni trasi od Zgornjega Dupleka in vse do Spodnjega Duplek, kjer bomo tudi nagradili najboljše maske.

Odganjanje zime bodo v Občini Duplek zaključili v torek 5. marca, ob 17. uri, s prav tako tradicionalnim pokopom pusta, ki bo letos v organizaciji Vaške skupnosti Zimica, potekal na igrišču v Zimici.

Brez krofov ne gre

Brez pustnih krofov tudi letos ne bo šlo. Krofi brez nadeva, krofi s čokolado, z vaniljo ali najbolj priljubljeni pustni krofi z marmelado. Vsak po svoje je dober in v tem času vsekakor neizbežen. Ste vedeli, da Slovenci v pustnem času pojemo skupaj približno 3,5 milijonov krofov? Še dobro, da za tem sledi 40-dnevni post. Tudi letos pa bo s pomočjo Trgovine Jager vsak otrok, ki se bo udeležil pustne povorke, prejel pustni krof.

Fašank v Dupleku; FOTO: Občina Duplek
Fašenk v Dupleku; FOTO: Občina Duplek

Vozila na povorki brezhibno označena

Na spletni strani Občine Duplek so zapisali, da morajo biti vsa prevozna sredstva ustrezno označena in tehnično brezhibna. “Prav tako morajo vsi vozniki upoštevati cestno prometno zakonodajo in signalizacijo rediteljev na prireditvi. Pred kolono in za kolono bosta dve ustrezno označeni vozili z rumeno lučjo, ki bosta spremljali povorko. Kolona se bo premikala s hitrostjo pešcev, ker bo tudi nekaj pustnih mask hodilo peš. Vse voznike in udeležence pustne povorke naprošamo, da upoštevajo navodila rediteljev in s tem poskrbijo za varnost udeležencev in vseh obiskovalcev prireditve. Javna prireditev bo fotografirana oziroma snemana,” so še zapisali na občinski spletni strani.

Cestne zapore v času povorke

Zaradi poteka pustne povorke, bo v soboto, 2. marca med 14. in 16. uro popolna zapora državne ceste R3 710 Maribor-Vurberk-Ptuj, in sicer v Zgornjem Dupleku od križišča pri Splavarju do postajališča “Pri križu” ter v Spodnjem Dupleku od gostilne Namestnik do bencinskega servisa OMV.

V času popolne zapore obvoz ne bo urejen, saj bo zapora trajala predvidoma cca. 30 minut na vsakem odseku. Vse udeležence v prometu prosijo za razumevanje in upoštevanje prometne signalizacije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.