08:37, pet, 19. Apr

V Dravogradu preklicali prekuhavanje vode v naselju Robindvor





Javno komunalno podjetje Dravograd je danes preklicalo ukrep prekuhavanja pitne vode v naselju Robindvor, kjer živi okoli 700 prebivalcev. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano Maribor jih je namreč obvestil, da v vzorcih pitne vode niso našli patogenih mikroorganizmov. Vzrok za nedavne prebavne težave Dravograjčanov tako še ni znan.

voda, foto: STA
voda, foto: STA

Po priporočilu omenjenega laboratorija pa mora Javno komunalno podjetje Dravograd nadaljevati s kloriranjem vode, tako da bo koncentracija prostega klora znašala med 0,3 in 0,5 miligrama klora na liter vode.

Do nadaljnjega mora komunalno podjetje tudi najmanj enkrat tedensko na različnih mestih v Dravogradu vzorčiti vodo, kar bodo počeli tudi v individualnih hišah v dogovoru s posameznimi gospodinjstvi. V običajnih razmerah omenjeni laboratorij za komunalno podjetje vzorčenje in analize vode pogodbeno opravlja enkrat mesečno.

Prav tako je priporočilo laboratorija, da se opravi še dodatno vzorčenje surove vode na omrežju takoj po obilnem deževju.

Kot je STA danes še pojasnila direktorica Javnega komunalnega podjetja Dravograd Marija Slavič, bodo od danes naprej vsa poročila o vzorčenju pitne vode objavljena na spletni stran podjetja.

Podjetje je ukrep prekuhavanja vode izdalo 11. julija, potem ko jih je tudi zdravstveni inšpektorat opozoril na množičen pojav prebavnih težav med prebivalci naselja Robindvor v Dravogradu. Ti so se med drugim spopadali s slabostjo, krči in drisko.

Koliko je bilo občanov s težavami, bo pokazala anketa, ki jo med Dravograjčani opravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ki je dal v dodatne analize tudi blato nekaterih obolelih, tako da epidemiološka preiskava še poteka.

Kot so danes pojasnili na NIJZ, ankete sprejemajo še danes in v začetku prihodnjega tedna. Nato bodo odgovore analizirali, tako da bodo rezultati znani predvidoma do konca prihodnjega tedna.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.