05:46, pet, 29. Mar

V boj za rektorja UM štirje kandidati





Kandidati za rektorja so: Zdravko KAČIČ,  Žan Jan OPLOTNIK, Niko SAMEC in  Jernej TURK. Zanimivo, da so kar trije (razen Kačiča) prorektorji nekdanje ekipe zdaj že bivšega rektorja Igorja Tičarja, kar kaže na razklanost odgovornih še iz časa njegovega rektorovanja. Ali kandidati zastopajo ista načela, bomo poročali v naslednjih mesecih.

Danes opoldne se je iztekel rok za oddajo kandidatur za volitve rektorja, devetega v zgodovini Univerze v Mariboru. Neposredne in tajne volitve bodo potekale 5. junija 2018, morebitni drugi krog volitev pa bo 13. junija 2018.

univerza v mb

“Na razpis za volitve rektorja Univerze v Mariboru, ki je bil objavljen na podlagi sklepa Senata Univerze v Mariboru 15. januarja 2018, 289. člena Statuta Univerze v Mariboru in Pravilnika o volitvah rektorja Univerze v Mariboru, so v predpisanem roku prispele štiri kandidature,” so sporočili iz UM. Vsi štirje izpolnjujejo pogoje,  zato je volilna komisija “pozvala Študentski svet Univerze v Mariboru, da najkasneje do 26. marca do 12. ure poda mnenje o izbranih kandidatih za rektorja,” so sporočili iz Univerze.

Poročilo o dosedanjem poteku kandidacijskega postopka bo obravnaval Senat Univerze v Mariboru na svoji izredni seji, ki bo 27. marca 2018 in bo hkrati potrdil tudi kandidatno listo kandidatov za rektorja Univerze v Mariboru. Na isti seji bo predsednik volilne komisije Saša Prelič, ob prisotnosti kandidatov za rektorja, z žrebom določil vrstni red kandidatov na glasovnici.

Prvič okoli 17.000 volicev

Kdor bo želel prevzeti vodenje Univerze, bo moral prvič v zgodovini prepričati večino od približno 17.000 volilnih upravičencev. Tokrat bodo namreč rektorja volili vsi študentje ter vsi pedagoški in nepedagoški delavci (visokošolski učitelji, znanstveni delavci, asistenti z raziskovalnim nazivom in visokošolski sodelavci, študentje in drugi delavci).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.