16:05, pet, 29. Mar

V bloku na Smetanovi stanujejo azilanti?





Po poročanju nekaterih medijev naj bi v enem izmed stanovanjskih blokov na Smetanovi ulici v Mariboru stanovali azilanti iz Afrike. Ali informacija drži, smo preverili tako na Ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) kot na Mestni občini Maribor (MO Maribor).

Na mariborski občini pravijo, da jih je z omenjeno zadevo seznanil občan in da so zaradi tega na Ministrstvo za notranje zadeve že decembra poslali pismo s prošnjo, da odgovorni na ministrstvu posredujejo odgovore na zastavljena vprašanja v zvezi z nastanitvijo prosilcev za mednarodno zaščito.

azilanti
Slika je simbolična

Predvsem pa jih je zanimala problematika ne obveščanja lokalnih skupnosti o teh enostranskih dogajanjih. „Žal do sedaj odgovora še nismo prejeli,“ pravijo na mariborski občini. To tematiko naj bi obravnavali na naslednji seji varnostnega sosveta MO Maribor.

Kdo je odgovoren za nastanitev?

Ker naj bi šlo za nastanitev azilantov pri lastniku nepremičnine neposredno, nas je zanimalo, kdo je odgovoren za njihovo namestitev. Na mariborski občini pravijo, da z MNZ nimajo podpisane nobene pogodbe za najem objekta v občinski lasti. „MNZ lahko sama, brez vključenosti MO Maribor sklepa pogodbe s posamezniki, ki so lastniki objektov. Kljub temu pa pričakujemo, da nas bo država o morebitni namestitvi prosilcev za mednarodno zaščito v zasebnih objektih obvestila,“ pravijo na MO Maribor.

Pojasnila smo poiskali tudi na ministrstvu, kjer pravijo, da Ustava Republike Slovenije kot najvišji pravni akt države določa, „da ima vsako pravico, da se prosto giblje in si izbira prebivališče. To velja tudi za osebe s priznano mednarodno zaščito, saj so v svojih pravicah izenačeni z državljani.“

lastninska-pravica-tujcev

Pojasnili so, da lahko lastnik nepremičnine z njo prosto razpolaga, kar je tudi njegova z ustavo zagotovljena pravica. „V takih primerih se tudi ne obvešča lokalnih skupnosti, saj je sklenitev najemne pogodbe stvar med lastnikom, ki nepremičnino daje v najem, in posameznikom, ki tako nepremičnino najema in bo za to tudi plačal ustrezno najemnino,“ pravijo na MNZ.

Ob tem so dodali še, da spodbujajo nastanitev oseb s priznano mednarodno zaščito na zasebnih naslovih, saj da jim to omogoča hitrejše vključevanje v slovensko družbo in njihovo sprejetost v lokalnem okolju. Sicer pa obsojajo javno izpostavljanje tovrstnih oseb, saj to lahko oteži njihovo integracijo v našo družbo.

Druge novice

Comment

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.