10:54, pet, 29. Mar

Urbano vrtičkanje s permakulturo do manj odpadkov





Društvo Aktiviraj se na Ribiški ulici v Mariboru skrbi za mestni vrt, ki ga bodo prihodnji teden izkoristili v predavanju, na katerem bomo odkrivali permakulturo. Kaj to je, kaj pomeni vrt brez prekopavanja, kakšen je pomen zastiranja, katere oblike kompostiranja uporabiti?

vrtnarjenje

 

Na ta vprašanja bo s predavanjem odgovoril Aljaž Plankl, permakulturni načrtovalec, ki bo predstavil vrtove brez prekopavanja kot smiselno nego vrta s ciljem, da je vaš vrt zdrav, živ in da vam služi predvsem kot prostor, kamor poleti hodite po sadove vašega dela, manj pa kot prostor, ki ga morate pleti, zalivati in s tem uničevati prst.

S predavanjem o permakulturni negi vrtov želijo spodbuditi zanimanje za urbano vrtičkanje, ki ima v prehodu Maribora v krožno gospodarstvo pomembno vlogo. Glavni cilj je uporaba mestnih odpadkov kot virov za proizvodnjo in vrednotenje novih proizvodov. Z inovativnimi postopki bodo pilotno proizvajali takšno zemljino, da bodo povečali lokalno prehrambeno samozadostnost. Z izkoriščanjem potenciala odpadkov v reciklirane surovine se bo zmanjšala količina odloženih odpadkov, hkrati pa se bo proizvajala energija, ki bo porabljena v pokritih rastlinjakih.

Projekt Urbana zemljina za hrano daje velik pomen tudi lokalni proizvodnji hrane, zato bodo v okviru projekta vzpostavili 7.400 kvadratnih metrov novih urbanih vrtov, ki bodo predani v javno uporabo, torej bodo potrebovali izobražene in zainteresirane najemnike, ki bodo za te vrtove skrbeli, jih negovali in uživali sadove svojega dela.

Predavanje bo potekalo v sredo, 25. aprila, ob 17. uri na Ribiški ulici na Mestnem vrtu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.