18:47, čet, 25. Apr

UKC Maribor ob polletju z negativnim rezultatom





Svet zavoda Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je na današnji seji obravnaval polletno poslovanje, ki kaže na skoraj 1,3 milijona evrov minusa. Kot je ob tem pojasnil direktor bolnišnice Janez Lavre, je izguba posledica lanske nepokrite sprostitve napredovanj v višje plačne razrede in nedoseganje nekaterih pogodbeno dogovorjenih programov.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

Do negativnega rezultata je tako prišlo zaradi junijskega izplačila regresa, za kar so namenili dva milijona evrov, nedoseganje programa v prvem četrtletju zaradi težav z anesteziologi pa jih je stalo še dodatnih 700.000 evrov. Kljub temu vodstvo UKC Maribor likvidnostne razmere v prvem polletju ocenjuje za relativno ugodne, saj so večinoma tekoče poravnavali obveznosti do dobaviteljev in zaposlenih.

“Z izgubo seveda nismo zadovoljni, a smo zadovoljni s pojasnili vodstva bolnišnice. Glede na poročila nekaterih drugih bolnišnic se mi ta izguba ne zdi nekaj nenormalnega, vseeno pa pričakujemo, da bo do konca leta rezultat izravnan,” je dejala predsednica sveta zavoda Vlasta Kovačič Mežek in dodala, da v veljavni finančni načrt še niso bili vključeni vsi elementi iz splošnega dogovora za letošnje leto.

V mariborski bolnišnici so kljub ponovnim zamudam pri sprejemanju splošnega dogovora že marca sprejeli program dela in finančni načrt, ker pa je poslovanje v prvem polletju teklo v znamenju reševanja problemov z zagotavljanjem anestezije, se je število operacij glede na enako obdobje lani zmanjšalo za dobrih osem odstotkov.

Zato so v zavodu pripravili rebalans finančnega načrta, ki naj bi ga svet zavoda obravnaval danes, a so člani sveta točko umaknili iz dnevnega reda. Kot je razvidno iz predloga, rebalans še vedno predvideva uravnotežen poslovni izid ob koncu leta, saj so načrtovani za 1,3 odstotka višji prihodki in odhodki od trenutno veljavnega načrta, ki bodo znašali skoraj 183,5 milijona evrov.

Kot je v zvezi z umikom rebalansa pojasnila Kovačič Mežkova, so namreč člani sveta zahtevali določene dopolnitve gradiva, ga bodo pa obravnavali na naslednji seji že čez dva tedna. Prav tako so z dnevnega reda umaknili tudi odločanje o nekaterih spremembah statuta, saj je bil v delovno skupino za pripravo sprememb imenovan član sveta zavoda, ki zdaj to ni več, zato želijo oceno predlaganih sprememb slišati še iz ust predstavnika zaposlenih v svetu zavoda.

So se pa člani sveta danes seznanili še s spremembami sistemizacije, ki jih je Lavre izvedel po svojem prihodu julija. Med drugim je ukinil mesti pomočnikov direktorja za kadrovsko-pravne zadeve in za investicije, uvedel pa pomočnika direktorja za oskrbo, vzdrževanje in investicije ter dva svetovalca.

Na ta mesta je pripeljal svoje ljudi, tudi znance iz zasebnega življenja, kar se mu kljub nekaterim pomislekom v javnosti ne zdi sporno. Tako je danes menila tudi predsednica sveta zavoda, ki je menila, da je bil postopek zaposlitev glede na prejeto gradivo speljan korektno.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.