03:40, sre, 24. Apr

Tudi v Parizu trgatev potomke mariborske Stare trte





Pred pariškim muzejem vina je nedavno potekala trgatev in stiskanje grozdja vinske trte, potomke Stare trte iz Maribora. Podobni trgatvi sta letos že bili v Mariboru in Ljubljani.

Slovenska veleposlanica v Franciji Veronika Stabej je v nagovoru poudarila simbolno vrednost trte, ki predstavlja rast vedno bogatejših in intenzivnejših francosko-slovenskih odnosov, so danes sporočili iz veleposlaništva v Parizu.

Petkove slovesnosti pred muzejem vina v Parizu se je udeležilo okoli sto vabljenih iz specializiranih mednarodnih in francoskih vinskih krogov, diplomatskega zbora in slovenske skupnosti v Franciji, predstavniki mariborske občine in vinskega konventa sv. Urbana iz Maribora. Trgatvi je sledila pogostitev s slovenskimi dobrotami in slovenskim vinom.

Potomko stare trte je Maribor direktorju pariškega muzeja vina, ustanovitelju in dolgoletnemu predsedniku Sveta točajev Francije Claudu Jossu predal leta 2003. Potomko Stare trte so pred muzejem vina v Parizu posadili leta 2006.

Letos je potomka Stare trte v Parizu obrodila 21 lepih grozdov, prvič pa je tokrat šlo grozdje tudi takoj v stiskalnico. Za vinifikacijo do ustekleničenja bodo poskrbeli v mestecu Suresnes, Mont Valerien na obrobju Pariza, kjer so trto gojili že v 9. stoletju, danes pa letna produkcija 5000 steklenic postavlja Clos du Pas Saint-Maurice med največje vinogradnike pariške in širše regije Ile-de-France.

Stara trta v Mariboru

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.