10:38, sob, 20. Apr

Tudi Mariborčan – Viola za predsednika države





Med tem ko bo v naslednjih dneh postalo jasno kdo bo zbral dovolj podpisov in kdo bo dejansko vložil kandidaturo za predsednika države, je svojo napovedal tudi Mariborčan Andrej Šiško – Šiš, sicer rojen v Kopru, a se je že po treh mesecih preselil v Maribor, od koder izvirata tudi njegova starša. Kandidira kot predsednik gibanja Zedinjena Slovenija (ZSi).

Za kandidaturo se je odločil iz treh razlogov. “Prvi razlog je veliko nezadovoljstvo z obstoječo politiko, ki ne glede na deklarirano barvo deluje v nasprotju z interesi ljudstva in ji ni prav nič mar za “malega” oz. navadnega človeka. Narodnih in državnih interesov obstoječi politikanti nikakor ne prepoznajo, kaj šele zagovarjajo ali celo uresničujejo. Drugi razlog je ta, da so ga nekateri člani in članice, pa tudi nečlani Gibanja Zedinjena Slovenija nagovorili in pozvali h kandidaturi za predsednika. Tretji razlog pa je preprosto dejstvo, da je nekaj potrebno narediti, saj naša celotna družba in država drvita v prepad in v medsebojno fizično obračunavanje, zraven tega pa smo Slovenci že več desetletij izpostavljeni načrtnemu rodomoru ali genocidu, ki predstavlja največji zločin nad človeštvom,” so sporočili iz njegovega volilnega štaba. Cilj njegove kandidature pravijo, da je vrniti “ukradeno državo slovenskemu narodu in slovenskemu ljudstvu. V obstoječi Ustavi RS je namreč zapisano (Preambula), da Republika Slovenija temelji na trajni in neodtujljivi pravici do samoodločbe slovenskega naroda, v 3. členu te iste ustave pa, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo. Dandanes temu očitno ni tako, zato je g. Šiško prepričan, da moramo svobodni, zavedni in suvereni ljudje vzeti to državo iz rok prevarantov, goljufov, izdajalcev in tatov, ter dejansko uresničiti in vzpostaviti pravo Slovensko ljudovlado – vladavino ljudstva.” Med najpomembnejšimi, osnovnimi vrednotami ZSi izpostavljajo svobodo, suverenost, bratstvo, varnost, pravičnost, odgovornost, solidarnost, ustvarjalnost, marljivost, potrpežljivost ter delavnost. “Naš cilj je svobodna in suverena Slovenija“, pa piše na Facebook profilu Andreja Šiška.

Andrej Šiško - Šiš. Vir: Facebook
Andrej Šiško – Šiš. Vir: Facebook

Priprt zaradi poskusa umora
Kot izhaja iz uradnih navedb na spletni strani ZSi, je Šiško poleti 1992 je dobil informacijo o načrtovanem vnosu za 2.1 milijona nemških mark vrednih ponarejenih tolarskih bankovcev (bonov s Knežjim kamnom, prvim slovenskim denarjem v samostojni Sloveniji) v slovenski denarni sistem. “Ponarejevalci so bili profesionalci s Hrvaške, njihovo ravnanje pa je zanj pomenilo napad na slovensko finančno suverenost. O namerah Hrvatov je obvestil mariborske kriminaliste in tudi Zmaga Jelinčiča, ki je v dogajanje vpletel še SOVO (takratni VIS). Znašel se je v priporu, obtožen poskusa umora“, piše na spletu. Zgodba je odmevala v medijih, Šiška pa so po šestih mesecih izpustili iz pripora zaradi pomanjkanja dokazov.

“Viola do groba”
Po tem ko so Šiška izpustili iz pripora se je pridružil mariborskim nogometnim navijačem – Violam. “Tam se je nenadoma znašel v vlogi »vodje«, oziroma pravilno organizatorja in predstavnika za stike z javnostmi. Viole so postale najmočnejša in najbolje organizirana slovenska navijaška skupina, prepoznavna tudi v evropskem merilu. V obdobju njegovega desetletnega aktivnega udejstvovanja je NK Maribor osvojil sedem zaporednih naslovov državnega prvaka in se prvič uvrstil v Ligo prvakov. Šišu je uspelo povezati in voditi družbeno povsem različne pripadnike Viol, med katerimi so bili najstniki, zreli in starejši, dijaki, študenti, brezposelni, delavci in direktorji, pa celo lastniki podjetij. To je bilo več kot zahtevno opravilo. Leta 2004 je bil celo član Upravnega odbora NK Maribor, a je zaradi nestrinjanja z vodenjem klubske politike, poskusa takratnega vodstva kluba, da bi ga podkupili, ter poskusov razcepiti in razbiti Viole, klub in navijaško skupino zapustil. Njegovo srce pa je kljub temu ostalo vijol’čno: Štajerska zvestoba – Viola do groba!“, pišejo na spletni strani. Leta 1998 je Šiško ustanovil Ženski nogometni klub Maribor in bil do leta 2004 njegov predsednik, eno leto pa celo trener moštva članic. V zadnjem obdobju pa se Šiš ukvarja predvsem s publicistiko.

Andrej Šiško - Šiš
Andrej Šiško – Šiš

Mariborčan, aktivist
Šiško je odraščal v Mariboru, obiskoval Srednjo šolo za gostinstvo in turizem in že v tistem obdobju (1985) z nekaterimi sošolci in prijatelji ustanovil ilegalno organizacijo AKOS (Anti Komunistična Organizacija Slovenije), ki je imela za cilj svobodno in samostojno slovensko državo, kar je v tedanji SFRJ pomenilo dobesedno protidržavno delovanje in ne zgolj uporništvo. Po končani srednji šoli je služil vojaški rok v kosovskem mestu Djakovica v bližini albanske meje. Tam je prvič prišel v spor z organi totalitarne in protinarodne oblasti, ko se je pri uri politične vzgoje zapletel v verbalni spor z oficirjem JLA, sicer po rodu Slovencem, poročnikom Zdravkom Vintarjem iz Ljubljane. Ker je zagovarjal pravico, da bi po ustavi SFRJ tudi slovenščina morala biti uradni jezik v vojski in pravico, da bi Slovenci lahko služili vojaški rok v Sloveniji, je bil kaznovan z mesecem dni vojaškega zapora.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.