14:57, pet, 19. Apr

Tudi Janša se bo odzval na pravnomočno obsodbo v zadevi Patria





Potem ko je ljubljansko višje sodišče potrdilo prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria, se bo po napovedi SDS danes na sodbo odzval tudi prvak stranke Janez Janša, ki je pravnomočno obsojen na dve leti zapora. V SDS so sicer po ponedeljkovem izvršnem odboru Janši izrazili enotno podporo, saj so prepričani, da je sodba krivična in bo padla.

Predsednik SDS Janez Janša. Vir: STA
Predsednik SDS Janez Janša.
Vir: STA

“Komiji, kdaj boste sposobni kake volitve zmagati na pošten način,” je Janša še pred napovedano novinarsko konferenco, na kateri se bo odzval na sodbo, zapisal na družbenem omrežju Twitter. Poleg tega se je na Twitterju zahvalil podpornikom in se posebej zahvalil za množico pristopov v SDS.

S sodbo ljubljanskega višjega sodišča je predsednik SDS Janša obsojen na dve leti zapora, prokurist Rotisa Ivan Črnkovič in brigadir Tone Krkovič pa na 22 mesecev. Vsi trije pa bodo morali v treh mesecih plačati tudi po 37.000 evrov denarne kazni ter sodne takse.

Janšev odvetnik Franci Matoz je že v ponedeljek napovedal, da “bodo sodbo razveljavili”. Med drugim so obsojeni že napovedali uporabo izrednih pravnih sredstev, najprej zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču. Obsojeni bi lahko iskali pravico tudi na ustavnem sodišču in Evropskem sodišču za človekove pravice, če menijo, da gre za kršitev človekovih pravic ali temeljnih svoboščin. Vsi trije so ves čas procesa vztrajali, da gre za politično motiviran proces in da niso krivi.

Tudi v SDS so prepričani v nedolžnost svojega predsednika stranke in v to, da bo sodba padla, če ne pri nas, pa na tujem. Podpredsednik SDS Zvonko Černač je pojasnil, da sodbe nista narekovala niti pravo niti pravičnost. Obtoženi se ni mogel braniti, saj ni bilo dokazov, scenarij za to odločitev pa je bil po besedah Černača že dolgo časa znan in tudi predvidljiv, je poudaril.

Predstavniki ostalih strank so sicer razmišljali tudi o morebitnih političnih posledicah sodbe za Janšo in SDS. Večinoma so sicer ocenjevali, da je to stvar SDS, so pa nekateri že izpostavili, da Janša na javnih funkcijah ne bo mogel več delovati.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.