10:05, tor, 23. Apr

TRAJNOSTNO UPRAVLJANJE POREČJA REKE DRAVE





V četrtek dne, 21. maja 2015, je bilo s strani RRA Koroška in Zavoda za turizem Maribor – Pohorje, v sodelovanju s Skupino za Dravo, organizirano delovno srečanje predstavnikov vseh občin ob Dravi od Dravograda do Središča ob Dravi.

Predstavnikov državnih institucij in soglasodajalcev, ter pobudnikov iz turizma in razvojnih agencij. Delovno srečanje, na temo trajnostnega upravljanja reke Drave, je potekalo v Drava centru na Limbuškem nabrežju 2, primeru dobre prakse takšnih ponudnikov ob reki Dravi.
TrajnostnoUpravljanjeDrave_srecanje_maj2015_DravaCenter_Maribor_Slovenija

Po preteku dvoletnega obdobja je v projektu See River (http://www.see-river.net/library-slo.html) nastal zaključni rezultat, dokument “Razvojni koncept rečnega koridorja Drave od Maribora do Zavrča z akcijskim načrtom”. Na osnovi omenjenega projekta se je izoblikovala tudi neformalna Skupina za Dravo, katere člani izhajajo iz naslednjih institucij: RRA Koroška, Zavod za turizem Maribor – Pohorje, Občina Ptuj, ZRSVN OE Maribor in Medobčinski urad za varstvo okolja. Skupina za Dravo se je v prvi fazi svojega delovanja osredotočila na uresničitev in prostorsko umestitev Dravske kolesarske poti med Dravogradom in Središčem ob Dravi. Za svojo izhodišče je ob uresničevanju omenjenega izbrala magistrsko nalogo Uroša Rozmana z naslovom »Prostorska umestitev Dravske kolesarske poti med Dravogradom in Središčem ob Dravi«, ki je bila nagrajena z Univerzitetno Prešernovo nagrado. Po nekaj uspešno izvedenih predstavitvah magistrske naloge v posameznih regijah in občinah ob Dravi in javni predstavitvi, ki je bila organizirana s strani Zavoda za turizem Maribor – Pohorje prav tako na Drava centru v začetku meseca aprila, se je izkazala potreba po nadaljnji celoviti medregijski obravnavi. Vsled tega sta RRA Koroška in Zavod za turizem Maribor – Pohorje sklicala delovno srečanje predstavnikov vseh občin ob Dravi od Dravograda do Središča ob Dravi, predstavnikov državnih institucij in soglasodajalcev ter pobudnikov iz turizma in razvojnih agencij, kjer je bila predstavljena magistrska naloga in predlog celovitega projekta Trajnostnega upravljanja porečja reke Drave.
Na delovnem srečanju so bili predstavljeni ključni rezultati magistrske naloge z naslovom »Prostorska umestitev Dravske kolesarske poti med Dravogradom in Središčem ob Dravi«, nadaljnje predvidene aktivnosti in predlog organizacije skupine, ki bi lahko ob dogovoru in finančni podpori občin sistematično nadaljevala z uresničevanjem projekta na celotnem območju reke Drave. Zavod za turizem Maribor – Pohorje je pripravil osnutek projekta Trajnostnega upravljanja porečja reke Drave in tako se nadaljnje aktivnosti delijo na izvedbeni in upravljavski del. Izvedbeni del sestavlja predvsem dokončna uskladitev predloga trase z vsemi občinami in soglasodajalci. Sledi priprava skupnega projekta, DIIP (vključitev v NRP DRSI) ter vse potrebne dokumentacije na odsekih, kjer bo le ta potrebna. Nato se opredeli možne vire financiranja. Ob vzpostavitvi trase sledi upravljavski del, ki sestavlja navezovanje trase na lokalne turistične produkte in ponudnike, postavitev informacijske infrastrukture, oblikovanje integriranega turističnega proizvoda destinacije ter oblikovanje turistične znamke reka Drava. Skupina, ki lahko sistematično opravlja projekt na tako obsežnem območju bi bila sestavljena iz vodje projekta RRA Koroška, ter ožje in širše skupine. Ožjo skupino bo sestavljal Zavod za turizem Maribor – Pohorje, ZRSVN, MRA, ZRS Bistra ter župani 4-5 občin.
Med udeleženci so bili prisotni župani in predstavniki naslednjih občin: Dravograd, Muta, Podvelka, Lovrenc na Pohorju, Selnica ob Dravi, Ruše, Mestna občina Maribor, Miklavž na Dravskem polju, Duplek, Starše, Hajdina, Mestna občina Ptuj, Markovci, Ormož in Središče ob Dravi, razvojnih institucij RRA Koroška in ZRS Bistra Ptuj, Zavoda za turizem Maribor – Pohorje, kakor tudi soglasodajalci (ZRSVN, DEM, DRI, SŽ). Vsi prisotni so podprli predlog umestitve Dravske kolesarske poti ter sistem skupnega upravljanja projekta s predlagano skupino.
Magistrska naloga predstavlja drugačen pogled na načrtovanje kolesarske poti, ki na prvo mesto ne postavlja novozgrajenih kolesarski poti (ki so praviloma zelo drage in dosegljive v 10 letih) temveč v čim večji meri preureditev že obstoječih poti ob reki Dravi. Ta pristop je pozitiven tudi zaradi črpanja EU sredstev v novi finančni perspektivi za kolesarsko infrastrukturo izven mestnih naselij. Predlagana projektna skupina, ki bi bila finančno podprta s strani občin se je vsem prisotnim zdela najboljša možna rešitev za nadaljnjo uspešno implementacijo projekta na celotnem območju reke Drave.
TrajnostnoUpravljanjeDrave_srecanje_maj2015_DravaCenter_Maribor_Slovenija_Karmen_Razlag (1)
Na srečanju so bili sprejeti tudi naslednji sklepi: potrjena je bila ožja delovna skupina (župani še med seboj imenujejo posameznega predstavnika na regijo); v roku tedna dni se pripravi pismo o nameri, s katerim se vsi sodelujoči zavežejo k njenemu uresničevanju, v roku dveh tednov se pripravi finančni predlog uresničevanja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.