01:44, pet, 26. Apr

Tradicionalni slovenski zajtrk





Danes, bodo vrtci in šole obeležile s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Dan slovenske hrane je priložnost za pogovor z najmlajšimi tako o pomenu lokalno pridelane hrane kot tudi o zdravem načinu prehranjevanja in življenja, kamor sodi tudi redno zajtrkovanje. A veste kakšen je tradicionalni slovenski zajtrk? Kruh, med, jabolka in mleko.

DSC_7942

Mi smo obiskali OŠ Selnica ob Dravi kjer so posebej ponosni na svoj domač med iz šolskega panja. Prav tako pa so na šoli pripravili več predavanj o zdravi prehrani, modernih boleznih prehranjevanja; anoreksija, prenajedanje, itd.. V ta namen jih je obiskala tudi Danaja Lorenčoč katera je sama bolehala za boleznijo anoreksije 14 let in napisala knjigo “Ana v meni”, s katero poizkuša osvestiti mlade kateri so prvi znaki anoreksije in kako preprečiti, da do nje sploh pride.

Z dnevom slovenske hrane naj bi izpostavili pomen hrane iz lokalne bližine, obenem pa se spodbuja tudi pripadnost do domačih proizvodov in zdrav način prehranjevanja. Z nakupom domače hrane podpiramo domače pridelovalce in predelovalce. V Slovenijo namreč še vedno uvozimo zelo veliko surovin za hrano, s tem pa negativno vplivamo na domače gospodarstvo, zaposlenost, prihodke v proračun, okolje.

Hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost. Zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, in barvila, obenem pa se zagotavlja večja prehranska varnost v državi, opozarjajo pristojne vladne in nevladne ustanove, ki sodelujejo pri projektu.

V okviru dneva slovenske hrane bo že četrto leto potekal projekt tradicionalni slovenski zajtrk, v katerega so vključeni slovenski vrtci in osnovne šole z namenom, da pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva, ohranjanja čistega okolja v povezavi s pomenom zdrave in uravnotežene prehrane ter gibanja, spoznajo že otroci.

Raziskave kažejo, da med tednom še vedno zajtrkuje zelo malo slovenskih mladostnikov. Nepravilne prehranske navade lahko vodijo do prekomerne prehranjenosti oz. debelosti, ki predstavlja resen javnozdravstveni problem.

Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je prvič potekal leta 2011, je sestavljen iz kruha, mleka, masla, medu in jabolka. Tudi letos bodo pri tradicionalnem zajtrku sodelovale skoraj vse šole in vrtci.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.