14:41, pet, 29. Mar

Ta vikend se pričenja akcija 0,0 šofer





Policisti bodo ta vikend v okviru akcije 0,0 šofer poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Na območju celotne Policijske uprave Maribor bodo v soboto, 10. 5. 2014, med 21. in 5. uro, izvedli poostren nadzor po metodologiji Promil.

S preventivno akcijo želijo zmanjšati tveganje za nesreče, ki jih povzročajo alkohol, prepovedane droge in druge psihoaktivne snovi. Zato bodite odgovorni in vozite le trezni! Če pa ste uživali alkohol, naj vozi kdo, ki alkohola ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva.

K zmanjšanju škodljive in tvegane rabe alkohola lahko prispevajo tudi gostinci, saj so med gosti tudi vozniki, ki bodo po odhodu iz lokala udeleženi v cestnem prometu. Zato naj pazijo komu točijo alkohol in naj spoštujejo določbe Zakona o omejevanju porabe alkohola.

Policisti bomo ta vikend, od 9. do 11. maja, v okviru akcije 0,0 šofer poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Bodite odgovorni vozniki – preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola.

Alkohol ubija, največkrat nedolžne! Vir: www.policija.si
Alkohol ubija, največkrat nedolžne!
Vir: www.policija.si

Gre za prvi del preventivne akcije 0,0 šofer. Z usklajeno akcijo želimo vse pristojne službe – poleg Ministrstva za zdravje in Policije v akciji sodelujejo tudi druge vladne in nevladne organizacije – zmanjšati škodljivo in tvegano rabo alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v cestnem prometu ter število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi tega.

Policisti bodo po vsej Sloveniji izvedli več poostrenih nadzorov nad psihofizičnim stanjem voznikov. Prav tako bodo vsem kršiteljem hujših prekrškov (visoka prekoračitev hitrosti, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje določil o prednosti itd.) odredili tudi preizkus alkoholiziranosti.

Poostren pa bo tudi nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer bodo policisti preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku, uživali alkoholne pijače.

Lani je bilo pod vplivom alkohola kar 1.654 povzročiteljev prometnih nesreč, kar je več kot 10 % vseh povzročiteljev prometnih nesreč. Delež alkoholiziranih povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč pa je bil lani 30,7 %. Najpogosteje je bil alkohol kot sekundarni vzrok prometnih nesreč povezan s hitrostjo in z nepravilno stranjo oz. smerjo vožnje. Policisti zato ponovno opozarjamo – bodite odgovorni prometni udeleženci. Če ste uživali alkohol, se nikar ne usedite za volan, saj s tem ogrožate sebe in druge!

Nasveti voznikom
Vozite le trezni! Če boste uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu.
Če ste uživali alkohol, naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva.
Dosledno upoštevajte tudi druga cestnoprometna pravila, še zlasti pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov ter varnostni razdalji.

Nasveti lastnikom gostinskih lokalov
Vsem organizatorjem javnih prireditev in lastnikom gostinskih lokalov priporočamo pazljivost pri točenju alkoholnih pijač in spoštovanje določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, saj so med gosti tudi vozniki, ki bodo po odhodu iz lokala udeleženi v cestnem prometu.
Ne točite alkoholnih pijač tistim, ki so že pod vplivom alkohola, mladoletnim, še posebej pa tistim, za katere veste, da bodo zatem sedli v vozila!

Akcija 0,0 šofer bo potekala še v štirih terminih, in sicer od 20. do 22. junija 2014, od 17. do 19. oktobra 2014, od 7. do 11. novembra 2014 in od 1. do 20. decembra 2014.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.