08:12, pet, 29. Mar

Ta konec tedna velika prometna gneča na Hrvaškem





Hrvaški avto klub (Hak) opozarja voznike na celodnevne gneče na hrvaških avtocestah, mejnih prehodih in obmorskih pristaniščih od petka do nedelje zaradi pričakovanega prihoda številnih turistov na vrhuncu turistične sezone. Dodatno prometno gnečo pričakujejo tudi zaradi sobotnega obiska ruskega predsednika Vladimirja Putina v Sloveniji.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

V prometni napovedi navajajo, da bodo prometna gneča konec tega tedna večja kot v prejšnjih julijskih vikendih. Omenjajo, da se končuje šolsko leto v nekaj nemških zveznih deželah, v ponedeljek pa se v Italiji začne ferragosto.

Zaradi napovedi, da bodo zaprte nekatere ceste v severni Sloveniji in na območju Ljubljane, pričakujejo, da bodo mnogi turisti poiskali alternativne ceste na poti iz Hrvaške ali proti Hrvaški.

Za petek napovedujejo gost promet od jutra, posebej pa v popoldanskih urah na avtocesti od Gruškovja proti Zagrebu in naprej proti Splitu ter na avtocesti proti srbski meji, na cestah v hrvaški Istri ter na območju Reke. Daljše čakalne dobe pričakujejo na cestninskih postajah okrog Zagreba kot tudi na mejnih prehodih s Slovenijo, Madžarsko, BiH in Črno goro.

Tudi soboto bodo obeležile prometne gneče od zgodnjih jutranjih urah na avtocestah od Gruškovja in madžarske meje proti Zagrebu ter naprej proti jadranski obali. Do 18. ure pričakujejo kolone na cestninskih postajah pri Zagrebu v obeh smereh. Prometni zastoji so možni na mejnih prehodih v Istri, gneče pa na cestah v hrvaški Istri. Če bo potrebno, bodo uvedli dodatne trajektne in katamaranske linije.

Za soboto priporočajo, naj tisti, ki potujejo proti Evropi, uporabijo mejni prehod Goričan z Madžarsko in nato proti Lendavi v Sloveniji in naprej proti Avstriji. Voznike, ki nameravajo zapustiti Hrvaško na mejnem prehodu Gruškovje, so spomnili, da v Sloveniji gradijo avtocesto med Gruškovjem in Ptujem, kar dodatno ovira promet. Potnikom, ki se bodo s Hrvaške napotili proti Italiji, svetujejo mejna prehoda Starod in Jelšane.

Na svoji spletni strani so tudi objavili zemljevid s cestami, ki jih predlagajo kot obvoznice.

Hak še sporoča, da je tudi v nedeljo od 10. do 20. ure možno pričakovati gneče v smeri od obale proti notranjosti države in naprej proti mejnim prehodom s Slovenijo in Madžarsko. Pozvali so voznike, naj pred cestninsko postajo Lučko pri Zagrebu uporabljajo cestninsko postajo Demerje, na kateri je možno plačati tudi z bančnimi karticami. V soboto bodo omogočili tudi gotovinsko plačilo.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.