00:59, pet, 19. Apr

Svetovni dan o vlogi pomoči in podpore pri preprečevanju samomora





Geslo letošnjega svetovnega dneva preprečevanja samomora, ki ga obeležujemo 10. septembra, je Podajmo roko – rešimo življenje. Ta nas spodbuja k razmišljanju o vlogi pomoči in podpore pri preprečevanju samomora in hkrati opozarja na pomen sodelovanja med organizacijami, sektorji, strokovnimi službami in posamezniki, ki se ukvarjajo s tem področjem.

foto: STA
foto: STA

Kot so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), je v Sloveniji za posledicami samomora v letu 2014 umrlo 388 ljudi, od tega 325 moških in 63 žensk. V letu 2014 so sicer zabeležili ponovni upad samomorilnega količnika in najnižji količnik nasploh od leta 1965.

Po mnenju strokovnjakov z NIJZ je trend upadanja samomorilnega količnika v Sloveniji v zadnjih letih ugoden in se dobro ohranja. Med regijami po ogroženosti izstopajo regije na vzhodu, in sicer Maribor, Murska Sobota, Novo mesto in Celje. Medtem v upadu samomorilnega količnika izrazito izstopa regija Ravne na Koroškem, kjer se je samomorilni količnik prepolovil, nižje količnike pa so zabeležili še v Kopru, Novi Gorici in Ljubljani.

Partnerji v projektu MOČ – poleg NIJZ so to še Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija, Inštitut Andrej Marušič in Slovensko združenje za preprečevanje samomora – sicer opozarjajo zlasti na pomen preventivnih dejavnosti in širjenja nabora oblik pomoči. Ena ključnih pridobitev pri zagotavljanju novih storitev na področju duševnega zdravja se v projektu MOČ nanaša na vzpostavitev mreže devetih psiholoških svetovalnic po vsej državi, kjer so samo od februarja do avgusta skupno sprejeli 712 oseb.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.