09:50, sob, 20. Apr

Svetniške skupine o raspustu koalicije





Včerajšnjo odločitev mariborskega župana Andreja Fištravca da razpusti koalicijo, v mestni opoziciji razumejo kot politični manever. Se pa strinjajo z županom Andrejem Fištravcem, da tako ne gre več naprej.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična.

V SMC, ki je druga najmočnejša sila v mestnem svetu, takoj za Fištravčevo listo, so takšno odločitev župana pričakovali. “Razmere v mestu so takšne, da Maribor nujno potrebuje suvereno ekipo z močno podporo v mestnem svetu. Vsak dan, ko mesto vodijo tisti, ki tega ne zmorejo, je za Maribor izgubljen dan,” je sporočil mestni svetnik SMC Andrej Špenga. Od župana pričakuje pojasnila in predstavitev nadaljnje vizije vodenja mesta, zatem pa se bodo odločili o nadaljnjih korakih. “Županu predlagamo, da razmisli o svojem odstopu,” je dodal.

Predstavniki Nove ljudske stranke Slovenije (NLS), stranke nekdanjega župana Franca Kanglerja, izpostavljajo, da Fištravec “pelje igro, s katero se več skoraj nihče izmed mestnih svetnikov ne more strinjati”. “Ravnanje župana kaže tudi na njegovo nekredibilnost in nesposobnost, saj vedno išče krivca drugje in ne pri sebi in svojih najtesnejših sodelavcih. Prav bi bilo, da bi odstopil, saj je več kot očitno, da ni sposoben vodenja,” so sporočili.

V Listi župana Andreja Fištravca županovo odločitev razumejo. “Odločitev župana o razpustitvi koalicije ni bila pričakovana. Vendar argumenti za to odločitev, ki jih je navedel, držijo. Vsi, ki smo aktivni udeleženci v mestni politiki, kot tudi tisti, ki jo redno spremljajo vemo, da je delitev na “vaše in naše” predstavljala krč. Ta krč je sedaj župan s svojo odločitvijo sprostil in presekal gordijski vozel,” je dejal vodja Liste župana Andreja Fištravca Saša Pelko. Prepričan je, da bo že na naslednji seji mestnega sveta boljše vzdušje. Po ocenah Pelka “se bo zdaj bolj evidentno videlo, katere svetniške skupine in svetniki so konstruktivni in kdo bo destruktiven, populističen in politikantski”.

V opozicijski Listi za pravičnost in razvoj (LPR) so potezo župana ocenili: “Več kot očitno je, da želi župan s tem dejanjem krivdo za nesposobnost ponovno prevaliti na mestni svet,” je zapisal Stojan Auer, in župana pozval k takojšnjemu odstopu.

Po ocenah mestnega odbora SDS Maribor gre za še eno izmed vrste politikantskih potez mariborskega župana, ki jih mesto, ki je na finančnem in moralnem dnu, ne potrebuje. “S takšnim nadaljevanjem vodenja občine do konca mandata je bankrot mariborske občine neizbežen. Edina rešitev za Maribor je takojšen odstop župana Fištravca in razpustitev mestnega sveta ter predčasne volitve,” je prepričan.

Za komentar smo povprašali tudi dosedanjo koalicijsko partnerico DeSUS, a odgovora nismo prejeli.

Včeraj smo zgoraj omenjenim strankam in listam podali tudi vprašanje Kateri projekt je za vas v tem trenutku najpomembnejši v Mariboru in ga boste v občinskem svetu podprli?

Konkretni odgovor na zastavljeno vprašanje smo dobili iz Liste župana Andreja Fištravca in NLS. Vodja Liste župana Andreja Fištravca Saša Pelko je dejal: “Projekti, ki so pomembni za nadaljnji razvoj in jih bomo podpirali so med drugim: dolgoročna ureditev razmer na Pohorju
, projekt sortirnice Snaga, dokončanje kanalizacijskega omrežja v mestu, sanacija mestne razsvetljave in zmanjšanje svetlobnega onesnaževanja mesta
, projekt javno-zasebnega partnerstva, Zdravstveni dom na Teznem in Taboru – Jezdarska

, ureditev nabrežja reke Drave

, ureditev degradiranih mestnih območij (Koroška cesta, Vojašniški trg pri Minoritih, obrežje reke Drave)

, izgradnja Dravske kolesarske poti na območju mesta, povezava vseh kolesarskih poti mestnih četrti s centrom mesta, energetska sanacija občinskih stanovanj in konservatorija in Andragoškega zavoda

, prenova zahodne tribune Ljudskega vrta z garažno hišo

.” V NLS si želijo“vsekakor čimprejšnje rešitve za Mariborsko knjižnico, kopališče Pristan in Mariborski otok. Dobrih projektov je še veliko, a bi jih bilo nerealno preveč našteti.”

Mestni svetnik Andrej Špenga je zapisal: “V SMC imamo svoj program in vizijo ter pripravljene projekte, ki bi jih lahko realizirali. Nekatere izmed njih smo uspeli uvrstili v proračun MOM in zanje zagotovili denar.”

“V Mestnem svetu bomo podprli vsa tista gradiva in projekte, ki so v korist Mariborčank in Mariborčanov ter bodo pripravljena zakonito in transparentno,” so zapisali v MO SDS Maribor.

Fištravec raspustil koalicijo

Po vedno glasnejših kritikah iz koalicijskih vrst na račun dela župana in njegove ekipe je Fištravec včeraj sprejel odločitev, da razpusti koalicijo. S tem bi, kot je dejal, rad končal deljenje mestnih svetnikov na koalicijo in opozicijo ter tako vzpostavil pogoje za lažje sprejemanje odločitev v mestnem svetu, poroča STA.

Tovrstno delovanje ni nič novega v Mariboru, pred leti sta županovala brez koalicije tudi Alojz Križman in Boris Sovič. Kot je za RTV SLO povedal Boris Sovič, je bilo delovanje brez koalicije tudi na določenih področjih lažje kot z koalicijo saj je sam imel možnost županovanja v obeh primerih. Ob tem pa dodal, da je potrebno imeti profesionalno ekipo v mestni upravi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.