20:50, čet, 18. Apr

Ste 0.0 šofer?





Kot običajno v času martinovanj, tudi trenutno na slovenskih cestah policisti izvajajo poostrene nadzore s preverjanjem psihofizičnega stanja voznikov. V teku je preventivna akcija 0,0 šofer – Slovenija piha 0,0. Na širšem, mariborskem območju, bo največ preverjanj to soboto.

Foto: Lokalec.si
Foto: Lokalec.si

Osrednji namen akcije je zmanjševanje števila opitih voznikov, obenem pa tudi nagrajevanje tistih, ki za volan sedejo popolnoma trezni. V letošnjem letu se je povečalo število prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki, je pojasnil vodja sektorja prometne policije Ivan Kapun. Policisti so (letos) obravnavali okoli 14.000 prometnih nesreč, od tega je bilo 1500 povzročiteljev pod vplivom alkohola, kar je slabih 12 odstotkov. V minulih letih pa se je ta odstotek gibal med devet in deset odstotki.

Zaradi alkohola umre vsak četrti voznik

V tem letu so na cestah obravnavali 117 primerov s smrtnim izidom, pri čemer je 30 oseb umrlo zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Poleg tega je bila povprečna stopnja alkoholiziranosti 1,51 promila alkohola v krvi. To kaže, da je alkohol (še večkrat) prisoten med udeleženci v cestnem prometu, zato so tudi aktivnosti v akciji 0,0 šofer – Slovenija piha 0,0 (po mnenju policistov) nujne. Tako bodo v obdobju do 13. novembra izvajali poostren nadzor psihofizičnega stanja voznikov ter voznike osveščali in preventivno vzgajali o škodljivosti alkohola. Ta namreč najprej oslabi sposobnosti normalnega miselnega presojanja in sposobnosti zaznavanja, vozniki v prometu pa počasneje reagirajo.

Foto: Lokalec.si
Foto: Lokalec.si

Akciji se pridružujejo tudi na Zdravstvenem inšpektoratu Republike Slovenije

V času izvajanja akcije bodo inšpektorji v gostinskih lokalih in na javnih prireditvah izvajali poostren nadzor, usmerjen v preverjanje spoštovanja prepovedi ponudbe in prodaje alkoholnih pijač mladoletnim osebam ter ponudbe žganih pijač do 10h dopoldan. Izvajali ga bodo dopoldne in popoldne, ko se srednješolcem začne ali konča pouk, ter ob koncih tedna.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.