23:25, pet, 19. Apr

Sprejet nov odlok o koncesiji za Mariborsko Pohorje





Mariborski mestni svetniki so danes v drugem branju potrdili nov odlok o koncesiji za žičniške naprave na Mariborskem Pohorju, v katerega je združenih več do sedaj razdrobljenih koncesij. Koncesijsko pogodbo bo treba še podpisati, najverjetneje z javnim avtobusnim prevoznikom Marprom, ki je to vlogo opravljal zadnji dve leti.

seja-mom

Koncesionar bo s podpisom pogodbe pridobil izključno pravico za upravljanje in rabo Mariborskega Pohorja, a mora v enem letu po podpisu koncesijske pogodbe izdelati osnutek načrta upravljanja za obdobje desetih let ter vsako leto poročati mestnemu svetu o njegovem izvajanju. Obenem mora koncesionar do konca junija tekočega leta pripraviti letni program dela za naslednje leto.

S tem se želijo na mariborski občini izogniti dosedanjim težavam, ko se je zimsko sezono na Mariborskem Pohorju reševalo skoraj vsako leto v zadnjem trenutku. Ko je prejšnji koncesionar Športni center Pohorje pred dvema letoma pristal v stečaju, je na pomoč priskočil Marprom, ki bo najverjetneje ohranil to vlogo tudi v prihodnje.

Koncesijsko pogodbo naj bi sklenili za 15 let, koncesionar pa mora med drugim biti registriran za opravljanje žičniške dejavnosti ter kadrovsko in tehnično usposobljen za izvajanje te dejavnosti. Prav tako mora biti javno podjetje, da se mu koncesijo lahko podeli brez javnega razpisa. Višina letnih sredstev iz občinskega proračuna se bo določila v letnem programu dela, za kar bo vsako leto sklenjena posebna pogodba.

Mestni svetniki so zahtevali, da se koncesijsko pogodbo podpiše šele po pridobljenem soglasju mestnega sveta. Med drugim so tudi soglašali s predlogom župana Andrej Fištravca, da občina koncesionarju, če ne bo mogel pokrivati stroškov izvajanja javne službe, zagotovi nadomestilo. “Javna služba je obvezna, zato mora ustanovitelj poskrbeti, da se jo da izvajati,” je pojasnil župan.

Mestni svetniki so tudi pooblastili župana, da izda poroštvo javnemu podjetju za 720.000 evrov za nabavo nujno potrebne opreme za urejanje smučišč, da se bo mogoče ustrezno pripraviti na prihajajočo zimsko sezono. Za to bo sicer treba še sprejeti rebalans občinskega proračuna, kar je napovedano za naslednji mesec.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.